Društvo

Održana Svetosavska akademija: “Sveti Sava-personofikacija svega plemenitog i dobrog u našem rodu”

U Svetosavskom domu održana je Svetosavska akademija, u organizaciji Crkvene opštine Grada Niša i crkveno pevačke družine “Branko“, a uz podršku Grada Niša, Univerziteta u Nišu i Komande Kopnene vojske. Tradicionalna Svetosavska akademija održana je sa blagoslovom Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, održana je Svetosavska akademija u Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu u Nišu, u čast Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, princa, monaha, književnika, diplomate i prvog Arhiepiskopa autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve.

Akademija je otvorena himnom Srbije u izvođenju hora Niške crkvene pevačke družine „Branko” u prisustvu Njagovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, predstavnika gradskih vlasti i lokalne samouprave, rektora Univerziteta u Nišu prof. dr Dragana Antića, rektora Bogoslovije Svetih Кirila i Metodija u Nišu protojereja-stavrofora Milutina Timotijevića, predstavnika vojske, sveštenstva i građana Niša i okoline.

Foto: Vanja Keser

”U ličnosti Svetog Save sabrana je sva kultura, istorija, književnost našeg naroda”, rekao je u svojoj pozdravnoj reči episkop niški Arsenije.

Ovogodišnji besednik je bio prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, koji je sve prisutne podsetio na prosvetiteljski i učiteljski doprinos Svetoga Save.

„Кao što sam već na početku svog obraćanja rekao ja dolazim sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, sa institucije koja u središtu svoje struke i nauke ima čoveka sa svojim Bogom datim dobrima i talentima. Decenijama i vekovima smo učeni da je u zdravom telu zdrav duh… Mens Sana in Corpore Sano… da je snaga naših mišica preduslov zdravom duhu… Međutim brojni su primeri iz vrhunskog sporta, ali i rekreativnih aktivnosti, u kojima se pokazalo da snaga duha i istinska vera u Boga daje, rekli bismo, nadčovečansku fizičku snagu i moć. Pokazalo se da je snaga duha zapravo preduslov zdravog tela i najviših fizičkih postignuća“, rekao je Bratić.

 

Učesnici umetničkog programa bili su NCPD „Branko” pod dirigenstkom palicom gospođe Sare Cincarević, Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom gospođom Jovanom Mikić, Dečja dramska sekcija koju je pripremila gospođa Suzana Milovanović i po prvi put novoosnovani crkveni orkestar „Branko“ iz Leskovca, koji su izmamili dug apaluz prisutnih zvanica, kojih je ove godine bilo u ograničenom broju, zbog mera bezbednosti protiv pandemije virusa korona..

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com