Društvo

Održana akcija prikupljanja staklene ambalaže u Nišu

U Nišu na Trgu Kralja Milana organizovana je akcija prikupljanja staklene ambalaže u okviru projekta “Upravljanja staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”. Organizatori su obezbedili simbolične nagrade za sve sugrađane koji su doneli po tri staklene flaše.

Ovu akciju sprovodi Grad Niš u partnerstvu sa organizacijama NALED, GIZ i kompanijom “Sekopak”.

“Ova akcije je jako bitna za podizanje svesti naših sugrađana i o značaju recikliranja. Projekat ima svoje ciljeve, a jedan od ciljeva je da se naredne tri godine podigne količina stakla koje se reciklira za 20%, izjavio je Ivan Mihajlović, direktor JKP Medijana.

Zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović ističe da 300 zvona koje su dobijena kao donacija nisu postavljena samo u užem gradskom jezgru, već i u rubnom delu grada i seoskim sredinama kao cilj o podizanju svesti građana o odlaganju komunalnog otpada.

Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu” sprovodi se u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni. U Srbiji, pored Niša, uključeni su Kruševac, Varvarin i Sombor.  U 2021.godini od aprila do jula sakupljena je 81 tona reciklažnog otpada. Kroz postupak sakupljanja i recikliranja upotrebljene amabalaže može se smanjiti količina stvorenog otpada, koji se, kada je konkretno staklo u pitanju, razgrađuje čitavih 5 000 godina.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com