Zdravlje

OD REVOLUCIJE DO RUTINE Još jedan uspeh niških neurohirurga

Neurohirurška procedura otklanjanja tumora na kičmi, koja u mnogim zemljama i dalje predstavlja revolucionarnu metodu, za koju se retko ko od specijalista ove grane medicine odlučuje da izvede, zahvaljujući marljivom radu i edukaciji, tim stručnjaka u niškom Kliničkom centru već, kako kažu, duže vreme unazad, obavlja rutinski.

Kako ističu niški neurohirurzi, veoma komlikovan i redak operativni zahvat, koji su specijalisti Kliničkog centra Niš, u novim i najmodernije opremljenim operacionim salama u novoj zgradi obavili krajem prošle nedelje, iziskivao je dobro uigran timski rad, odlično poznavanje materije ali i multidisciplinarni pristup, kako bi intervencija bila izvedena sa što manje posledica po organizam pacijenta. Iako su je i ranije radili, a osim njih par puta i kolege sa Vojnomedicinske akademije, vremenom je postala relativno rutinska za Nišlije zbog odlične edukacije zbog koje su, prema njihovim rečima, spremni i za najkoplikovanije zahvate.

Tim lekara je, pod rukovodstvom prof.dr Nebojše Stojanovića ovaj komplikovan operativni zahvat uspešno obavio kod pacijentkinje S.Ž (54) iz Jagodine, koja je na Kliniku za neurohirurgiju KC Niš primljena sa tumorom u predelu 8 i 9-og grudnog pršljena, a koji je vršio pritisak na kičmenu moždinu i okolne vaskularne strukture.

„Hirurška procedura je podrazumevala pristup kroz grudnu duplju, kolabiranje i pomeranje pluća, pomeranje i odvajanje aorte i v.cavae i kompletno uklanjanje tumara, koji je razorio 8 i 9 pršjen, nakon čega smo uklonili sama pršljenska tela, oslobodili kičmeni kanal i moždini od tumorske kompresije, da bi potom zamenili ta ista pršljenska tela veštačkim korpusom od titanijuma“, pojasnio je prof.dr Nebojša Stojanović, niški neurohirurg.

Već nakon nekoliko dana nakon neurohirurške inervencije i budnog praćenja tima lekara, koji su sem vođe ekipe, profesora Stojanovića, činili i ass.dr Radisav Mitić-neurohirurg, dr Miša Pavlović, grudni hirurg i ekipa anesteziologa na čelu sa dr Goran Ivanovim, lekari tvrde da je pacijentkinja sada u dobrom stanju i bez ikakvih neuroloških ispada.

„Ponosan sam i drago mi je što naša ustanova konstantno ide napred krupnim koracima, kada su u pitanju sve oblasti u pružanju zdravstvenih usluga pa i neurohirurgije, tako da ćemo tek povezivati timove, biti domaćini mnogim eminentnim timovima lekara koji će sa našim ljudima operisati u novim salama, a sve zahvaljujući velikoj podršci resornog ministra Zlatibora Lončara i Ministarstva zdravlja koji su prepoznali kavlitet u nama“, sa ponosom ističe generalni direktor KC Niš, prof.dr Zoran Radovanović, koji dodaje da će U sklopu unapredejnja i daljeg razvoja spinalne hirurgije u Kliničkom centru Niš, 1. i 2. novembra, niški tim neurohirurga, zajedno sa najpoznatijim spinalnim hirurzima iz Španije, obaviti čak četiri hirurške intervencije na kičmenom stubu, koje danas spadaju u najsavremenije metode.

Oduševljenje velikim napretkom, kada je reč o neurohirurškim operacijama, ne krije i prof. Dr Stojanović.

„Ono što je za naš niški Klinički Centar specifično jeste to, da se unazad u dužem vremenskom periodu radilo na permanentoj edukaciji kadrova koji se bave lečenjem oboljenja i povreda kičmenog stuba, ne čekajući da se prvo stvore uslovi, tako da sada, sa otvaranjem novih kapaciteta i hirurških sala najsavremenije opremljenih, bez ikakvih problema možemo ući u povećanje obima rada samo razvijanje spinalne hirurgije po najvišim svetskim standardima“, veli Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com