Društvo

Novi Zakon o pomoći porodicama sa troje i četvoro dete DISKRIMINATORSKI

Novi Zakon o finansijskoj pomoći Vlade Srbije porodicama sa troje i četvoro dece koji treba da se primenjuje od 1. jula 2018. godine, stavio je u neravnopravan položaj porodice koje već imaju ovaj broj dece. Jedna od porodica sa četvoro dece je i niškog advokata Milana Jovanovića, koji tvrdi da će njegova porodica na ovaj način u periodu od deset godina biti oštećena za 27.000 evra. On je Niškim vestima najavio udruživanje porodica sa više dece koje će se zvanično obratiti nadležnom ministarstvu i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Finansijska pomoć za rađanje posle 1. januara 2018.

“Supruga i ja smo roditelji četvoro dece, od kojih je treće rođeno 2015. godine, a četvrto 2016. godine”, objašnjava Jovanović

Novi Zakon o finansijskoj porodici sa decom koji treba da se primenjuje od 1. jula tekuće godine propisuje da će pravo na roditeljski dodatak imati majke čija su se deca rodila posle donošenja ovoga zakona, a visinu roditeljskog dodatka utvrđuje Vlada Srbije na predlog ministra za socijalna pitanja prema čl. 23. zakona.

“Osećamo se prevarenima iz razloga, jer za četvrto dete mi smo dve godine primali po 12.000 dinara i to ističe krajem ove godine. Nove mere predviđaju 12.000 u periodu od 10 godina za treće dete, dok za četvrto dete ukupno 18.000 evra. Mi. koji smo se odlučili da imamo više dece pre novih mera, bićemo diskriminisani u odnosu na one koji će decu imati u narednom periodu, a u gotovo istom smo položaju, jer npr. moje treće dete ima tri, dok četvrto ima jednu godinu”, objašnjava Joavnović.

Ovaj otac četvoro dete, inače advokat po struci, tvrdi da će njegova porodica bit oštećena u periodu od 10 godina za oko 27.000 eura.

“Ja znam da nije sve u parama i mi smo decu rodili iz ljubavi i zato što smo ih želeli bez obzira na pomoć države, ali u ovom slučaju zaista osećamo nepravdu. Imam sestru od tetke koja takođe ima četvoro dece i koja deli mišljenje sa nama. Siguran sam da  tako razmišljaju i oni koji su u sličnom položaju kao i mi. Zakon je takav da je njegova poruka da je VAš problem što ste rodili četvoro dece pre donošenja zakona, a pomoći ćemo onima koji su dobili četvrto dete POSLE donošenja zakona. Smatram da je zakon neprevedan i diskriminatorski u odnosu na nas”, uverava Milan Jovanović.

On je najavio i da će porodice koje su u sličnoj situaciji kao njegova probati da se udruže i zajednički obrate nadležnom ministrastvu kao i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Milan Jovanović, advokat, otac četvoro dece

Vladine mere za povećanje nataliteta

Po novom Zakonu, majka koja odluči da rodi treće i četvrto dete, od države će dobijati 30.000 dinara mesečno u periodu od 10 godina, najavio je u martu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je istakao da je to tek jedna od mera za posticaj populacione politike koje će, kako je planirano, stupati na snagu u periodu od 1. jula do početka sledeće godine.

Pored ostalih mera, Vučić je tada najavio da će za prvo dete majke dobijati jednokratno 100.000, a za drugo dete 10.000 dinara mesečno u periodu od dve godine.

Za treće dete dobijaće se 12.000 dinara mesečno u toku deset godina, a za četvrto 18.000 dinara u istom periodu.

Sve ove mere odnose se na decu rođenu od 1. januara 2018. godine.

Srbija – zemlja staraca

Od 2011. do 2016. godine broj dece u Srbiji je smanjen za skoro 40.000, a ukupan broj stanovnika opašće na 5,5 miliona do 2041. godine.

To je pad od 23 odsto u odnosu na podatke iz popisa stanovništva 2011. godine, izjavio je direktor UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo na plenarnoj sednici o zdravlju nacije koja je održana na Kopaoniku

Sent Lot je upozorio i da se Srbija već neko vreme suočava sa negativnim demografskim trendovima i da se oskudni resurs buduće radne snage brzo smanjuje.

Radna snaga će značajno ostariti u tom periodu i smanjiće se za 21 odsto, dodao je.

Inače, Srbija ima negativan natalitet već 25 godina, a svake godine u proseku gubi oko 35.000 stanovnika, ili dnevno 107. Broj dece po majci iznosi 1,44, a za prostu reprodukciju potrebno je bar 0,8 više.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Postovani ja sam isto majka cetvoro dece.Moj sin se rodio 45,min pre stupanja na snagu ovog zakona i isto tako sam reagovala kao ovaj gospodin.Naravno da je moje dete diskriminisano!!Osvrnimo se na izbeglice i njihov polozaj.Svi isto dobiju bez obzira na finansijsku situaciju.Pisala sam Vucicu i dobila odgovor da se obratim pokrajinskom sekretaru.Zvali su me i rekli da po zakonu nemam pravo,naravno da sam im odgovorila da sam svesna toga.Ja sam samo napisala zasto je moje dete diskriminisano.Na tome se zavrsilo.Isto tako smatram da sada vlada sto deli ovih 100e svim punoletnim gradjanima je diskriminacija!!Sta ce mo sa decom?Oni nisu gradjani ove zemlje?

  2. Ja imam tri cerke……i ucim ih da imaju jedno ili ni jedno dete..i da nikako ne potpisuju vencani list…zena ce biti samo rob i nista vise…hvala Srbiji za sve…za to sto se osecam ko klosarka koliko god radila..sto starim pre vremena…sto se borim za egzistenciju…e pa ne dam moju decu…niko da eksploatise…bolje i nemati nego postepeno propadati…ovo je moderna verzija Drugog svetskog rata… .ovo je mucenje,postepeno,tuzno i jadno… pakao….obrazovana sa, studirala,radjala decu,trpela sve zivo oko sebe,gledala stare…..i sa 37 ne mogu da se sastavim…..a kartica 3+ je najveca sramota za majke…koja vam je to ponuda…sram vas bilo..gde je prehrana…gde su muzeji…letovalista..ma za trece dete treba da je svuda besplatno…ne samo vrtici…nego i pasosi…letovalista…pregledi….svaka majka ma i jedno sto vam radja treba da budete srecni…molicete boga da vam zene radjaju i jedno….ovo je sramota…ponizavanje….i na osnovu ovoga sta da kazem svom detetu…da je lepo radjati…e pa nece to cuti nikada..od mene kako majke dobice odgovor…Ukoliko nemas para,nisi finasijski stabilna osoba,nemoj da ti palo na pamet da imas dete….a kamoli brak…i nikako pre 30+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com