Ekonomija

Naučno-tehnološki park u Nišu biće dograđen. U Vladi Srbije potpisan ugovor o zajmu vredan 80 miliona evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisali su danas sa EBRD ugovor o zajmu koji se tiče unapređenja naučne infrastrukture, izgradnje novih naučno-tehnoloških parkova i dodatnih zgrada u postojećim NTP u zemlji.

Ugovorom je obezbeđeno 80 miliona evra, od čega je 70 miliona evra namenjeno za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP), dok je 10 miliona opredeljeno za BIO 4 kampus u Beogradu.

Brnabić je tom prilikom istakla da se, kada je reč o NTP u Čačku i Nišu, radi o fazi dva, odnosno izgradnji drugih zgrada, dok bi se u Kruševcu gradila nova, prva zgrada naučno-tehnološkog parka.

“Кada je reč o projektu dogradnje postojećih kapaciteta NTP Niš, odnosno objekta druge faze Naučno-tehnološkog parka Niš, on podrazumeva pre svega proširenje kapaciteta prostora namenjenog kompanijama članovima i laboratorijskog prostora. Dogradnja je podeljena u dve faze:  Prva faza obuhvata rekonstrukciju i dogradnju postojeće lamele objekta, koja je u funkciji od 2020. godine, a druga obuhvata dogradnju nove lamele u severozapadnom delu kompleksa, koja će sa prvom biti povezana toplom vezom u nivou I sprata”, saopštio je NTP.

Plan je da se posle potvrđivanja ugovora u Vladi i Skupštini Srbije objave tenderi za izvođenje radova i očekujemo da oni počnu do kraja ove godine, najavila je premijerka.

Ona je naglasila da bi ovim investicijama trebalo da se pomogne da mladi visokoobrazovani ljudi ostanu u svojim mestima i da IKT sektor, kao najbrže rastući u Srbiji, nastavi da se razvija.

Prema njenim rečima, taj sektor je zaslužan za svako drugo novo radno mesto u našoj zemlji u 2021. godini, za podizanje proseka plata i promenu naše ekonomije, ali i za veće privlačenje kapitalno intenzivnih investicija, umesto radno intenzivnih, kao što je bilo ranije.

Brnabić je ukazala na to da se usporavanje IKT sektora u svetu nije prelilo na Srbiju, tako da informacije koje su se pojavile u javnosti ne važe za našu zemlju.

Naime, kako je navela, mnoge kompanije tek otvaraju svoje centre u Srbiji, a nastaju i nove naše kompanije, pri čemu i dalje imamo značajan rast zaposlenosti.

Objekat druge faze NTP Niš od okvirno 16,200 m² bruto površine spada u kategoriju „B“ u skladu sa EBRD-ovom Politikom zaštite životne sredine i socijalnih pitanja 2019.

Novi objekat biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele  Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, koji će podrazumevati blizu 9500m2 namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 – 1000m2 predviđenih laboratorijskom prostoru. Planirani kapacitet objekta je 700 – 1000 korisnika.

NTP Niš postao je prepoznat kao regionalni centar inovacija, sa skoro 60 kompanija u svom članstvu, koje broje blizu 600 zaposlenih koji rade na svojim inovativnim projektima iz prostorija NTP Niš.

“Objekat koji će biti dograđen predstavljaće jedinstveni kompleks sa sadašnjim objektom NTP Niš i postojećim prostorom namenjenim odmoru, socijalizaciji i neformalnom radu. Trenutni konferencijski centar, restoran, kafić, prostor za zabavu i coworking prostor, biće tretirani kao deo jedinstvene celine sa novim objektom”, objašnjeno je medijima.

Dogradnjom objekta NTP Niš, koji podrazumeva jedan od najznačajnijih strateških projekata za razvoj Regiona Južne i Istočne Srbije, stvoriće se mogućnost za nesmetan rad i razvoj sadašnjih i budućih kompanija članova Naučno-tehnološkog parka Niš, a dodatno će se raditi i na jačanju inovacionog ekosistema samog regiona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com