Kultura

“Noć pozorišta” u Nišu u znaku Borisa Čerškova

„Boris Čerškov-pozorišni scenograf“ naziv je izložbe koja će večeras biti otvorena u foajeu Pozorišta lutaka u Nišu povodom manifestacije „Noć pozorišta“.

Postavku čine fotografije, kostimi, lutke, pozorišni plakati i drugi predmeti kojima će biti predstavljen samo deo stvaralaštva ovog darovitog umetnika.

Boris Čerškov predstavlja važnu kariku u lutkarstvu nekadašnje Jugoslavije. Kao jedan od najpoznatijih scenografa za više od četiri decenije rada u niškom Pozorištu lutaka je postavio blizu 90 predstava.

Pored izložbe biće predstavljena i monografija „Boris Čerškov–scenograf i slikar“ autora Sloboda Krstića, a posetioci će moći da pogledaju predstavu “Tri praseta”, za koju je lutke kreirao Boris Čerškov. Ova predstava urađena je po čuvenoj bajci Hansa Kristijana Andersena, a ove godine navršava 20 godina na repertoaru Pozorišta lutaka u Nišu.

Otvaranje izložbe je u 17, a predstava počinje u 18 časova.

Ovogodišnja manifestacija „Noć pozorišta“ nosi duh istorije pozorišnog stvaralaštva u Srbiji i realizuje se pod sloganom „Istorija kroz znamenite pozorišne ličnosti u našem gradu“. U našoj zemlji organizuje se poslednjih osam godina, a u Evropi postoji već deceniju.

“Cigani lete u nebo” u niškom Narodnom pozorištu

U niškom Narodnom pozorištu ne pripremaju poseban program povodom manifestacije “Noć pozorišta”, ali će publika svakako moći da uživa u mjuziklu “Cigani lete u nebo”, reditelja Desimira Stanojevića. Predstava počinje u 20 časova.

Glumci niškog teatra Maja Vukojević Cvetković i Aleksandar Marinković, zajedno sa još oko 50 učesnika, uz rusku cigansku tradicionalnu muziku, punu naboja, još jednom će vam ispričati neponovljivu ljubavnu priču urađenu po motivima pripovetke “Makar Čudra” Maksima Gorkog.

Od njenog premijernog prikazivanja 16. decembra prošle godine, predstava “Cigani lete u nebo” je na sceni niškog teatra igrala 12 puta, i uvek pred prepunom salom pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com