DruštvoZdravlje

Njeno srce i dalje kuca

Humanost je ponovo pobedila, a srce Nišlijke koja je 11. aprila doživela moždanu smrt nastavilo je da kuca u grudima pacijenta koji se nadao da će jednog dana moći da započne novi život. I to se dogodilo. Porodica ove pacijentkinje se saglasila da njeni organi budu donirani i ovim humanism gestom su spasili četiri života.  Srce i jetra uspešno su transplantirani u Beogradu, dok je nove bubrege iste noći dobilo dvoje pacijenata u niškom Kliničkom centru.

Nakon uspešne transplantacije, život sa novim bubregom, nastavio je Aleksandr Mladenović (21) iz sela Čokot i  Dušica Stojanović (55) iz Niša, koji su nakon dugogodišnjeg lečenja i mnogih dijaliza, bili izabrani kao najpodudarniji primaoci organa. Oporavljaju se na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra Niš. Osim Nišlija, Aleksandra i Dušice, zahvaljujući humanosti i odgovornosti porodice donora, „novi život“ nakon transplantacije, započinju i dvoje pacijenata iz Beograda, kojima su presađeni srce i jetra.

 

Zoran Radovanović

“Ogromnu zahvalnost dugujemo porodici, koja je u teškim trenucima za njih, imala dovoljno snage, da davanjem saglasnosti omogući da život nekim drugim ljudima bude produžen i kvalitetniji”, kazao je profesor dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu. “Iskreno se zahvaljujem i ponosan sam na kompletan tim,  dugujemo zahvalnost svim lekarima, sestrama i osoblju koji su još jednom pokazali, da su dovoljno edukovani i stručni da u datom trenutku potpuno spremno odreaguju i budu na visini zadatka. Želim da dodam da je od ogromnog značaja i težnja države i Ministarstva zdravlja, koji se godinama trude da izvođenje transplantacija u našoj zemlji podignu na najviši mogući novo, ali i da na razne načine utiču na građane Srbije, da na doniranje organa gledaju posve drugačije”,  kazao je Radovanović.

Timovi za eksplantaciju i transplantaciju organa bili su sastavljeni od 30 hirurga, anesteziologa, nefrologa, radiologa i sestara pa je nakon pristanka porodice, čitava akcija bila organizovana za manje od dva sata. Operaciona sala je bila spremna, a niški tim lekara dočekao je kolege iz Beograda koje su u pratnji policije i vozila presretača iz prestonice u Niš stigli za gotovo sat vremena.

“Pacijentkinja je nakon potvrđivanja moždane smrti od strane neurologa, prebačena na Kliniku za anesteziju radi praćenja vitalnih funkcija i različitih laboratorijskih i dijagnostičkih procedura i zaista sam ponosan, pre svega na naš tim, ali i na beogradski, jer smo munjevito brzo reagovali i pristupili eksplantaciji organa zajedno sa njima, te je, kao što možete čuti i videti, sve prošlo u najboljem redu”, rekao je dr Goran Milišević, anesteziolog i deo tima za transplantaciju niškog Kliničkog centra.

“Na dijalizi sam 4 godine, i bila sam iznenađena, nisam se nadala još, ali najgore je prošlo, sad se nadam da će ići na bolje”, rekla je Dušica Stojanović.

Dobro se oseća i Aleksandar, a to potvrđuju i lekari koji brinu o njima. Pacijenti su potpuno hemodinamski stabilni i bubrezi su počeli da se oporavljaju, tako da posttransplantacioni period protiče uredno, bez bilo kakvih hirurških i internističkih komplikacija za sada, i nadaju se da će tako i nadalje biti, navela je docent dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju.

“Sada je sve u redu, nema problema, ovo za mene znači lep život ubuduće”, rekao je Aleksandar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com