Zdravlje

Jača svest o doniranju organa

Nakon uspešno obavljene prve ovogodišnje srodničke transplantacije organa u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, članovi multidisciplinarnog tima od preko trideset ljudi, sastavljenog od nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i pratećeg medicinskog osoblja niškog UKC, održali su konferenciju za novinare u amfiteatru Centra za patologiju i patološku anatomiju.

Koordinator tima za transplataciju niškog Kliničkog centra Goran Paunović, prvu srodničku operaciju ocenio je kao jednu od tri najzahtevnije transplatacije do sada, od 2007. godine do danas, od kada se i sam nalazi u timu za transplatacije, iako su ostale postale skoro pa rutinske.

Na samoj konferenciji se govorilo o značaju podrške programu transplantacije i donatorstvu organa, koje predstavlja nadu da će mnogi pacijenti, kojima je transplantacija jedini vid lečenja, biti operisani na vreme i njihovi životi spašeni.

“Mi smo pojedinačno krenuli da držimo neke skupove, gde smo se trudili da poboljšamo svest našeg naroda, gde smo pokušali da objasnimo da preminulom ili moždano mrtvom čoveku organ ništa ne znači, dok je nekome neophodan, a to je cilj na kome moramo da radimo i ključ kojim bismo se vratili u Eurotransplant, gde bismo imali mnogo povoljnosti i za druge organe”, kazao je urolog Ljubomir Dinić.

Tim lekara navodi da UKC Niš ima sve uslove i neophodna sredstva da vrši transplatacije, ali da je program transplatacije sa preminulog davaoca u padu, što je Srbiju koštalo mesta u Eurotransplantu.

Ipak stručnjaci napominju, da u slučaju moždane smrti, potrebno je imati tim koji će pričati sa rodbinom osobe koja je, nažalost, moždano mrtva o doniranju organa poput bubrega, rožnjače , srca koja će nekom potencijalnom pacijentu spasiti život.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr Dragan Milić navodi da oko 240 pacijenata čeka na transplataciju bubrega zbog hroničnih hemodijaliza, ali da svega 30 do 40 odsto tih pacijenata moći da primi bubreg, a da je mali broj onih koji mogu da doniraju. On dodaje da u Nišu trenutno ima 6 parova koji su u jednoj od završnih faza transplatacije bubrega, od kojih je jedna supružnička transplatacija.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com