Zdravlje

Marina od majke dobila bubreg: Druga srodnička transplantacija za samo mesec dana na klinici za kardiohirurgiju

Na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš urađena je i druga srodnička transplantacija bubrega u poslednjih mesec dana.

Majka Blagica (61 godina) donirala je bubreg ćerki Marini (37 godina).

Transplantacija se radi istovremeno u dve operacione sale: u jednoj urološka ekipa uzima bubreg od donora a u drugoj naša kardio-vaskularna ekipa radi njegovo presađivanje kod primaoca.

U ceo proces je uključeno oko 30-40 ljudi (nefrolozi, hirurzi, anesteziolozi, radiolozi, transfuziolozi, kardiolozi, instrumentarke, perfuzeri, anestetičari, sestre u intenzivnoj nezi, pomoćno osoblje, higijeničari…) i upravo ova činjenica pokazuje koliko je to složena procedura.

“Zahvaljujem se celoj ekipi na izvanredno urađenom poslu i posvećenosti koju su pokazali. Po ko zna koji put čine me ponosnim sto sam njihov kapiten”, kaže direktor ove ustanove Dragan Milić.

Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više neće trebati dijaliza, ali ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima još par hiljada “Marina” koje čekaju da im se reši životno pitanje.

“Zato molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima. Naša će klinika inicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca. UKC Niš je spreman za taj sledeći korak”, uveren je Milić.

Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila kardiohirurgija (PCR aparati i Luminex mašina) lekari ove ustanove moći će da rade ne samo transplantacije, već će biti u prilici da rade i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju.

“Siguran sam da će nas Uprava UKC Niš podržati i u ovoj nameri. Podršku očekujemo i od ministarstva zdravlja jer ovo mora da bude državni projekat. Grad Niš i jug Srbije to zaslužuju. Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje…”, završio je Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com