Društvo

Nišlijke VREDNO TRENIRAJU za Olimpijadu u Austriji

Sedamnaesta Olimpijada vatrogasaca, poznatija i pod nazivom CTIF održava se jula ove godine u Austriji, u gradu Villach. Na ovom prestižnom takmičenju Niš i Srbija imaće svoje predstavnike. Hrabru desetočlanu ekipu doborvoljnih vatrogasaca čine i niške studentkinje, koje uveliko treniraju spremajući se da na Olimpijadi pokažu svu spretnost.

Vatrogasna olimpijada održava se na svake četiri godine, a Nišlijke su stekle pravo na učešće nakon pobede na državnom vatrogasnom takmičenju održanom na Zlatiboru, jula meseca prošle godine, o čemu su Niške Vesti pisale.

“Tada smo drugoplasirane konkurentkinje ostavile iza sebe za nepune 43 sekunde. Ovo nam nije prvi put da učestvujemo na ovom takmičenju. Naša ekipa je, takoreći, dupli šampion, jer smo se i 2012. godine izborile za pobedu na državnom takmičenju u Zrenjaninu, što nam je obezbedilo učešće na Olimpijadi u Francuskoj, u gradu Mulhouse 2013. godine”, kaže Miljana Stojiljković članica Gradskog dobrovoljnog vatroganog društva.

Ove devojke nisu jedina niška ekipa koja će ove godine predstavljati naš grad u Austriji – tu su i profesioni vatrogasci-spasioci, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Niš, njima je to četvrta Olimpijada.

“Oni nam puno pomažu da poboljšamo izvođenje vežbe i kako da je dovedemo do savršenstva. Možemo da kažemo da i njima dugujemo deo uspeha – najbolje smo, jer smo učile od najboljih”, kaže ova Nišlijka.

Osim dve ekipe iz Niša, Srbiju će predstavljati i ekipa mladića iz Borče, vatrogasci-spasioci iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Trstenik, ekipe iz Užica, Kruševca…

“Učešće na Olimpijadi vatrogasaca znači nam puno, jer je to nagrada za sav naš rad, trud i vreme koje smo izdvojile prošle godine za spremanje, uprkos ispitima, porodičnim obavezama, poslu i dr. Ujedno je i prilika da vidimo kako druge države izvode iste takmičarske discipline, ali i one u kojima se ekipe srpske reprezentacije ne takmiče”, kaže ona.

Čak pet studentkinja Fakulteta zaštite na radu, čine ovu desetočlanu ekipu, što puno znači i za sticanje kako kažu, novih znanja iz oblasti zaštite od požara.

“Treninge za vatrogasnu vežbu “suvi napad za gašenje požara” ovih dana sprovodimo u sali Vatrogasno-spasilačke jedinice Niš, zbog lošeg vremena, a obično napolje na terenu, kad je lepo vreme. I oko toga imamo malo poteškoća, jer nemamo predviđeni teren za vežbanje, po CTIF standardima, kao ni stazu za štafetu, ali se snalazimo, pa često dolazi do improvizacija”, završava uz osmeh ova Nišlijka koja se ne boji požara.

Za prošlogodišnje takmičenje, ekipi GDVD Niš je najviše u finansijskom smislu pomogao Gradski vatrogasni savez, kompanija „Miljković promet“ je obezbedila deo ličnih zaštitnih sredstava i opreme za izvođenje vatrogasne vežbe. Ove devojke dobile su i robne donacije od Rusko-srpskog humanitarnog centra i od kompanije „Vatrosprem“.

“Ove godine su troškovi izuzetno veliki, iz razloga što samo kotizacija za učešće iznosi 2050 eura, za deset devojaka koje čine tim. Potrebno je i dopuniti opremu koja nam nedostaje za izvođenje vežbe, svečani defile i putne troškove. Stanje sa finansijama je sada veoma kritično. Kompanija „Miljković promet“ sa kojom smo, kako sam pomenula, već sarađivali, ponudila nam je pomoć za opremanje što se odeće tiče i to je to za sada”, kaže Stojiljković.

Od Grada nisu dobili ništa, ali se nadaju da na Olimpijadu neće otići bez podrške Grada koji predstavljaju.

“Od grada nismo dobili nikakva finansijska sredstva. Naši rukovodeći razgovarali su sa predsednicima gradskih opština i neke od njih su odbile molbe za finansiranje, dok postoje indicije da od nekih dobijemo određena finansijska sredstva, videćemo već. Nama je zaista potrebno dosta novca za nabavku celokupne opreme, radne, svečane i sportske, a troškovi su znatno veći iz razloga što ekipu čini deset devojaka. Tako da bismo bili izuzetno zahvalni ukoliko bi našem učešću na ovom vrhunskom takmičenju pomogao grad, neka institucija, organizacija ili kompanija”, uputila je apel ova mlada uspešna Nišlijka kojoj je ostao samo jedan ispit za završi Fakultet zaštite na radu.

Ove devojke vredno treniraju već mesec dana, počele su ranije kako bi pokazale što bolju spremnost i spretnost, što je na ovoj Olimpijadi presudno.

Vatrogasna Olimpijada – CTIF, biće održana jula meseca ove godine u Austriji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com