Društvo

Ovo su NIŠKI VITEZOVI i sve ih je više

Niška družina vitezova broji za sada desetak članova, iako udruženje postoji oko dve godine tek ove oni su i zvanično registrovani.

“Imamo i članove sa Vlasine, to su ljudi koji se bave očuvanjem starih vrsta pasa i konja i sa njima imamo dobru saradnju. Opremu radimo sami ali imamo veliku podršku i drugih društva iz čitave Srbije”, kaže Dušan Hadžić, Viteška Svebor Družina  Zmajeva Griva.

Članovi ovog društva primorani su da se snalaze za opremu, jer tih stvari u slobodnoj prodaji nema u Srbiji.

Foto: Turisticka Organizacija Gračanice; Dušan Hadžić

“Ja sam pravio sve što imam od opreme osim ovog borbenog šlema. Sve se pravi ručno, svaka alka se savija i sastavlja, kasnije plete po sistemu 5 u 1. Samo na toj takozvanoj košulji ima više od 50 hiljada alki. Aktivnim radom potrebno je mesec dana puno radno vreme. Meni je trebalo tri meseca ali sam siguran da kada bih je sada pravio mogao bih mnogo brže”, kaže Hadžić.

Šlemove takođe izrađuju sami i kažu niški vitezovi imaju veliku kolekciju.

Prvi put javno su se pojavili kada je Turistička organizacija Niša organizovala kampanju “Vidi Srbiju” u samom centru grada, na Trgu kralja Milana.

Veliko interesovanja na ulici izazivaju članovi ovog društva a najiteresantniji su im komentari namlađih.

Foto: Dusan Hadzic; privatna arhiva

“Skoro me jedna devojčica pitala, da li živim u dvorcu, ja sam joj bez razmišljanja rekao ne, ali mi je kasnije bilo krivo što sam porušio njenu sliku. Rešio sam ubuduće deci pričam da živim u dvorcu”, kaže uz osmeh Hadžić.

Ako želite da ove niške vitezove vidite uživo imaćete uskoro i za to priliku.

U niškoj Tvrđavi 23. jula biće održan susret vitezova i biće organizovane “Bohurt borbe”. Čitavu priču podržala je Gradska opština Crveni krst, Kancelarija za mlade i Turistička organizacija Niša.

Najinteresantnije Nišlijama biće defile vitezova na konjima pod punom opremom, koji će biti organizovan od Tvrđave do tržnog centra “Kalča”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com