Društvo

Niški srednjoškolci – hemičari, državni prvaci

Učenici srednje Prehrambeno-hemijske škole iz Niša, Viktor Korićanac i Milica Mladenović, ostvarili su odličan rezultat na 23. Republičkom takmičenju srednjih stručnih škola, iz oblasti hemije, nemetala i grafičarstva, održanom od 18-20. maja u Zrenjaninu.

Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola “Uroš Predić” Zrenjanin

Smotra znanja održana je u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi “Uroš Predić” uz učešće gotovo svih srodnih srednjih stručnih škola u Srbiji.

Konkurencija je bila jaka, a takmičenje ne previše teško, kaže Viktor koji je najbolji srednjoškolac u Srbiji iz predmeta opšta i neorganska hemija.

“Ne postoje teški i laki zadaci, ili znaš ili ne znaš. Hemiju volim, zanimljiva mi je jer je eksperimentalna nauka. To je i razlog što sam ovu školu stavio kao prvu na listi želja, pri upisu”, kaže Viktor.

“U hemiji je sve zanimljivo, zato što je ona svuda oko nas i ne može da se ne voli. Na završnici takmičenja u Zrenjaninu smo bili preponosni, jer je ime naše škole izgovoreno u kontekstu najboljih. To je lep osećaj. Uostalom, naporno smo radili i trud se isplatio”, ističe Milica Mladenović koja je na takmičenju osvojila treće mesto, takođe, iz oblasti hemija i neorganska hemija.

O Viktoru, svi profesori govore kao darovitom mladom čoveku, ali uspeh na takmičenju smatraju posledicom velikog rada i truda, kako đaka tako i profesora.

“Pripreme za takmičenja su ozbiljna i veoma kompleksna, ali se trudimo da ti časovi budu i zabavni. Smatramo da učenici tako najbolje uče i dolaze do visokih rezultata. Punu podršku našem timu, pored direktora škole daju i profesori koji su nam pomagali u pripremama. Naša ekipa je vremenom prerasla u malu školsku porodicu.”, kaže profesorka Jasminka Cvetković, koja je zajedno sa koleginicama Vesnom Jović i Draganom Mitić pripremala Viktora i Milicu.

Prehrambeno-hemijska škola poslednjih godina niže samo uspehe i gotovo da nema takmičenja gde njeni đaci nisu učestvovali. Pored Viktora i Milice, tu su i Tijana Todorović i Aleksandra Perić, koje su postigle zavidan uspeh na Republičkom takmičenju iz hemijske tehnologije. Za šampione znanja direktorka škole mr Tanja Mikić Nikolić priredila je prijem i uručila im prigodne poklone.

“Oni su ponos naše škole i nisu jedini. Generacije pre ove su imale svoje šampione iz brojnih predmeta i oni su danas uspešni mladi ljudi. Nažalost, određen broj njih je sreću pronašlo van granica Srbije, ali kad god su u prilici svrate do svoje škole na šta smo posebno ponosni, jer ne zaboravljaju odakle su poneli znanje koje imaju”, ističe Mikić Nikolić.

Prehrambeno hemijska škola Niš

Prehrambeno-hemijska škola iz Niša školuje kadar koji najlakše dolazi do posla, a iskustvo stečeno kroz školovanje mnogi koriste da pokrenu svoj privatni biznis. Negovanje dobrih međuljudskih odnosa učenika i profesora, osnova su svih kreativnih aktivnosti koje su zajednički pokrenuli i za to dobili priznanja – najlepše uređene učionice u Srbiji, džez klub, EKO sekcija, zahvaljujući kojoj je ova srednja škola prva u Srbiji, postala deo Međunarodnog EKO projekta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com