Društvo

NIŠKI GUSLARI NAJUSPEŠNIJI – Sveštenik Milan Doderović prvi među jednakima

28. Festival Saveza guslara Srbije uspešno održan u Nišu

Pobednik 28. Festivala guslara Srbije koji je minulog vikenda održan u Nišu je član Društva guslara Ratko Pavlović Ćićko – Niš, sveštenik Milan Doderović a guslari niškog društva osvojili su prvo mesto i u ekipnoj konkurenciji, samo u finalu imali su četiri predstavnika i upravo njihov plasman odredio je najbolju ekipu.

Prethodnog vikenda u sali Svetosavskog doma u porti Saborne Crkve održano je državno prvenstvo guslarskih društava Srbije – 28. Festival Saveza guslara Srbije. Veliko interesovanje Nišlija pokazalo je da u gradu na Nišavi postoji publika koja se uželela ovakvog kulturnog sadržaja.

Brojne gradske institucije i niški privrednici podržali su ovaj festival koji je po prvi put na ovom nivou održan u našem gradu. Nakon blagoslova  protojerejastavrofora, oca Milutina Timotijevića sam festival otvorio je i direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

Prvog dana održano je polufinalno takmičenje sa 40 guslara, koji su se borili za ulazak u finale. Organizatori su očekivali duplo veći broj guslara ali je zbog trenutne kovid situacije broj takmičara vidno bio smanjen. Najboljih dvadeset guslara predstavilo se u finalu a najbolji su odneli pehare.

PLASMAN na 28. Festivalu Saveza guslara Srbije koji je održan u Nišu

Pojedinačno:
1.) Milan Doderović; DG Ratko Pavlović Ćićko – Niš
2.) Srđan Avdalović; DG Stara Hercegovina, Beograd
3.) Draško Malidžan; DG Vuk Karadžić, Beograd

Ekipno:
1.) Društvo guslara Ratko Pavlović Ćićko – Niš
2.) Društvo guslara Karađorđe – Kragujevac
3.) Društvo guslara Stara Hercegovina – Beograd

Nakon takmičarskog dela finalne večeri publiku u sali zabavili su gosti festivala zanimljivim zdravicama, recitovanjem poema a zapevalo se i na sav glas uz frulu.

Osim takmičarskog dela, domaćin manifestacije niško Društvo guslara Ratko Pavlović Ćićko takmičarima i gostima je priredio i bogat turističko-istorijski program razgledanja grada, tom prilikom guslari iz čitave Srbije imali su priliku da se upoznaju sa bogatom kulturnom i istorijskom tradicijom Niša.

Foto: GD Dragoslav Pavlović Ćićko

Najbolji guslari Srbije obišli su grob Serdara Jola Piletića na Starom groblju, Spomen sobu u Komandi kopnene vojske, posetili Čegar i Ćele Kulu. Gosti i učesnici su uz prigodnu priču na ovim lokalitetima mogli da se upoznaju sa burnom prošlošću Niša.

Foto: GD Dragoslav Pavlović Ćićko

PRIJATELJI FESTIVALA:
EPARHIJA NIŠ KA – SABORNA CRKVA NIŠ, KOMANDA KOPNENE VOJSKE NIŠ, TURISTIČKA ORGANIZACIJA NIŠ, NIŠKI KULTURNI CENTAR, NARODNA BIBLIOTEKA STEVAN SREMAC NIŠ, NARODNI MUZEJ NIŠ NA, GO MEDIJANA I PALILULA, BALKAN, POMORAVLjE KOLOR, PROFI TIM, JUGOIMPEKS, INTERPROTEKT, PRIMA PLUS, RESTORAN TODOR, RESTORAN IZVOR, KLUB PRIVREDNIKA NAISUS, NIFON, TRIPLAST, METAL LOVAC, KLINIKA ĐORIĆ, INTERSTIK, IMPER I.M.D., ČOLAKOVIĆ I ROSICA.

Naredno takmičenje guslara na višem nivou zakazano je za 2. oktobar u Prijepolju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com