Društvo

Nikola Tesla, “čovek koji je izumeo dvadeseti vek”

Na današnji dan 1856. godine u Smiljanu rođen je naučnik i inovator svetskog glasa – Nikola Tesla.

Njegovi najznačajniji pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, a njegov sistem naizmeničnih struja omogućio je znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu.

Nikola Tesla je prvi Srbin koji je 1937. godine nominovan za Nobelovu nagradu, koju je odbio da primi i jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Preminuo je od srčanog udara na Božić 1943. u hotelskoj sobi 3327, na 33. spratu hotela Njujorker, u 87. godini, sam, bolestan, gladan i zaboravljen.

Ispraćaju Teslinih posmrtnih ostataka prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među kojima su bile i mnoge značajne ličnosti i nobelovci. Tadašnji gradonačelnik Njujorka Fjorelo Lagvardija, je pročitao dirljiv govor u kojem je istakao da je Nikola Tesla “umro siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikada živeli”. 

Zahvaljujući sačuvanim fotografijama ceo svet zna kako je Nikola Tesla izgledao. Vitak, prodornog pogleda, tamne kose i jakih brkova. Samouverenog stava, kao da je bio svestan da će ga jednog dana slaviti kao „čoveka koji je izumeo dvadeseti vek“.

Tokom života, Tesla je imao više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112. Smrt je dočekao u velikim dugovima i ti finansijski problemi su ostavili veliki trag na geniju, a to se vidi na njegovoj poslednjoj fotografiji.

I teško da bi iko prepoznao lik starog, premršavog, umornog čoveka sa umrlice, da uz njegovo ime nije stajalo da je u pitanju “čudotvorac”, slavni naučnik iz Jugoslavije. Danas se o tužnom kraju Nikole Tesle retko govori.

Dok se fotografija mladog naučnika svuda objavljuje uz ponos, njegova poslednja fotografija, tek povremeno se pojavi na društvenim mrežama, kako bi podsetila na nepravdu nanetu slavnom naučniku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com