Hronika

Nakit, poludrago kamenje i tibetanske posude pronađene u čekiranom prtljagu

Carinici su nedavno na aerodromu ”Konstantin Veliki” u Nišu, u prtljagu jednog putnika otkrili i zaplenili pregršt srebrnog nakita i poludragog kamenja, kao i neobičan set pevajućih tibetanskih posuda, prenosi uprava Carine.

Nakit je otkriven pred ukrcavanje na let ka Milanu, kada je tokom kontrole čekiranog prtljaga u sortirnici aerodroma, u koferu jednog putnika pronađeno nešto više od 2 kilograma nakita.

Vlasnik kofera, 31-godišnji italijanski državljanin koji je putovao u društvu verenice iz Kine, nije prijavio nakit, iako je imao obavezu to da učini, kažu iz Carine.

Foto: Uprava Carine

Međutim, carinski službenici su na skeneru u sortirnici primetili obrise nakita u prtljagu, pa je putnik pozvan sa izlaznog gejta da otvori prtljag i objasni o čemu se radi.

U razgovoru sa službenicima, par je potvrdio da se bave izradom nakita i da nisu znali da treba da ga prijave pri prelasku granice.
Pored nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam tzv. pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.
Foto: Uprava Carine
Protiv putnika koji nakit nije prijavio, pokrenut je prekršajni postupak koji se zbog činjenice da je reč o stranom državljaninu vodio po hitnoj proceduri, te je sud već doneo odluku da putnika novčano kazni sa 400.000 dinara i zaštitnom merom trajnog oduzimanja robe.

Iz Carine podsećaju putnike da se ličnim nakitom smatra onaj nakit koji se nosi na sebi, ali ukoliko na sebi ili u prtljagu nosite dosta nakita – dužni ste da ga prijavite.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Mene zanima gde se i kada odrzava licitatija izgubljenog prtljaga i oduzete robe. Cini mi se da se to sve odvija ispod zita pa mi obicni gradjani ne mozemo doci do toga a tako je u svim uredjenim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com