Društvo

“Buketi od sveća” i perlice na sto načina – Marijin kreativni svet

Mlada Marija Stojiljković iz Niša, iako ima samo osamnaest godina, već je članica Udruženja "Višnja" za negovanje tradicije.

Kako i dolikuje njenim godina, uspela je da na moderan način “oživi” stari zanat pravljanje sveća koje se, zahvaljujući raznim kalupima uklapaju u svaki ambijent.

Foto: Privatna arhiva

Pored pravljenja mirisnih i ukrasnih sveća, bavi se i pravljenjem nakita od perlica.

Foto: Niške Vesti/J.Miladinović

“Oko godinu dana se bavim ovim, prvo sam radila za sebe, a onda sam odlučila i da se bavim prodajom, što zbog sebe, što zbog udruženja. U početku sam sama pravila jer mi je tako došlo, a onda sam se unapredila gledajući tutorijale na jutjubu“, pojašanjava Marija.

Pravi sve od nakita, ali najčešće narukvice i ogrlice.

Kaže da joj ne treba puno vremena i da sve postiže sama.

“Uglavnom radim sama, nekad mi i roditelji priteknu u pomoć kad ima puno posla, najčešće kad treba da se nešto naniže”, kaže Marija koja nam je i objasnila kako izgleda sam prosec voskiranja”.

Recept: Vosak se stavi u ekspres lonac, topi otprilike desetak minuta, zatim se u slojevima naliva u kalupe po želji. Nakon toga se ubacuje i fitilj i za nekoliko minuta, sveća je gotova.

Njene radove možete videti u Kući starih zanata, Ulici suvenira na Keju Kola srpskih sestara gde sa starijim koleginicama odvažno izlaže radove, ali i na instagram profilu.

Ono što je posebno interesantno u radu ove mlade Nišlijke jesu buketi od cveća koje je izrađeno od voska. Inovativno i interesantno, mamac je za sve one koji bi da poklone kvalitetan ručni rad i nešto što niko do sada nije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nakit_i_svece (@nakit_i_svece)

Tekst je deo projekta “Stari zanati-novo doba”, koji je sufinansiran od strane Gradske opštine Pantelej na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine u 2023. godini.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com