Društvo

Na maturski bal u narodnoj nošnji

Dunja Vujić je matursko veče proslavila u narodnoj nošnji i pokazala da je jedinstvena, neponovljiva i pre svega svoj na svome. I dok su njene vršnjakinje tragale za što jedinstvenijom balskom haljinom, ona je jedinstvenost pronašla u srpskoj tradiciji jer se svečana narodna nošnja nekada oblačila u najsvečanijim trenucima. Nije pogrešila, bar po reakcijama njenih drugova, ali i okoline. A za ovakvu odluku bilo je više razloga, pre svega želja da ne postane deo šablona koji važi za sve.

„U početku i nisam htela da odem na matursko veče jer mi se nije dopala ta ideja, ali na nagovor porodice sam odlučila da ipak odem. Bilo je tu bilo argumenata za i protiv odlaska na maturski bal. Mislim da je cela ideja oko maturske večeri izgubila svoju poentu. Nekada je to bilo veče kada su se svi poslednji put okupili zajedno pre nego je svako od njih krenuo svojim putem, da se zajedno zabave i na taj način im u sećanju ostane srednjoškolsko školovanje“, priča Dunja. „To je bilo nekada. Sada je poenta u najskupljoj šminki, najskupljoj haljini, da se ima estravagantna haljina, da se unajmi najskuplji fotograf. Da se vidi raskoš i bogastvo za koje se ne zna da li je realno. Shvatila sam da se prava ideja maturske večeri izgubila, ali pošto sam morala da idem odlučila sam da budem drugačija“.

U jednom od razgovora sa drugaricama Dunja je došla na ideju da bude drugačija tako što će se obući drugačije. Onda se setila narodne nošnje.

Foto: Privatna arhiva

„Narodna je jako skupa da se kupi pa sam odlučila da je pozajmim. Iz Folklornog društva „Teodora“ su mi izašli u susret i dobila sam kompletnu narodnu nošnju. U porodici su svi bili oduševljeni jer podržavaju moju ideju“, dodaje Dunja.

Dunjina ideja da se na matursko veče pojavi u narodnojnošnji je bila tajna za sbe jer je htela da iznenadi drugove i profesore.

„Niko nije znao da ću tako da se obučem za ovo veče. Moji najbolji drugovi su se oduševili mojom idejom, čestitali su mi na hrabrosti, da im se sviđam, da sam najlepše obučena. Profesori su mi prilazili da me pohvale, mahali su mi i pozdravljali. Profesorka filozofije koja mi je najomiljenija rekla je da sam najoriginalnija te večeri“, kaže Dunja.

Foto: Privatna arhiva

Dunja je jedna vrlo ambiciozna devojka. Bila je učenica Filološkog odeljenja pa je logično da pokazuje veće interesovanje za jezike. Govori engleski jezik, ali je učila i španski, nemački, japanski i korejski. I, dodaje, latinski mada je mrtav jezik i njoj se dopao.

Pred Dunjom je sada odluka koja je važna za mnoge, ali ne i za nju. Ona se prepusti životu, pa šta život donese.

„Osvojila sam nagradu na jednom takmičenju iz engleskog jezika i oslobođenja sam plaćanja pripremne nastave tako da ću predati dokumenta za anglistiku. Kada mi je život to već pružio zašto da ne probam. Oni su sada uveli i listu želja, pa ako ne upišem anglistiku mogu neki od drugih departmana. U svakom slučaju radi se o Filozofskom fakultetu“, priča Dunja. „Uostalom videću šta će miživot doneti“.

U duši avanturista, Dunja bi volela i da putuje. Priprema se za jedno daleko putovanje do Koreje jer je opijena tom zemljom. To je poklon koji sebi daje za kraj gimnazijskog školovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com