Društvo

Na Ekonomskom fakultetu 70 “večitih” studenata stiglo do diploma

Ekonomski fakultet u Nišu jedini je u Srbiji pružio ruku “večitim studentima” i kroz poseban projekat, “Završi započeto”, uspeo da im pomogne da dođu do diploma ove visokoškolske ustanove od koje su neki odustali pri samom kraju studija i pre više od desetak godina.

Sa fakulteta su, kada je projekat počeo, pozvali 135 studenata koji su odustali od studija, a njih 70 je već steklo zvanje duplomiranog ekonomiste. Pozivi su stigli na njihove kućne adrese. Među onima koji su se malo iznenadili kada su otvorili koverete i videli o čemu se radi bila je i Leka Spasić Milosavljević iz Vladičinog Hana koja je studije započela pre 28 godina.

 

Foto: V. P.

„Cilj nam je bio da studetnima koji su studirali po starim studijskim programima pre Bolonje, omogućimo da zavše fakultet. Velikom broju studenata ostao je po par ispita, ali su iz različitih razloga prestali da studiraju. Cenili smo njihovu lojalnost i animirali ih da dođu, poslali smo pozive na adrese njihovih roditelja i organizovali pripremnu nastavu. Svake subote u novembru i decembru prošle i januaru ove godine organizovali smo im predavanja da bi im osvežili znanje. Omogućili smo im i da ispite polažu parcijalno i od 135 studenata njih 70 je diplomiralo. To je veliki uspeh za ove ljude, za nas i Republiku Srbiju jer su ovi ljudi obrazovanje stekli na državnom Ekonomskom fakultetu“, kaže dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu profesor dr Tadija Đukić.

Đukić je dodao da će se projekat „Završi započeto“ nastaviti jer na fakultetu žele da pruže šansu i ostalim „večitim“ studentima da završe ono što su započeli, ali su ih razne životne situacije sprečile u tome da studije privedu i kraju.

Jelena Gajić Vasić je upisala Ekonomski fakultet pre 14 godina i do diplome su joj ostala tri ispita. Pokrenula je sopstveni biznis kome se posvetila, dani su prolazili, ona se sve više udaljavala od studija, a onda je došlo do psihičke blokade. Trajalo je to sve do trenutka dok na njenu adresu nije stigao poziv sa Ekonomskog fakulteta.

„Kada mi je stigao poziv sa fakulteta, najpre sam se osetila posramljeno, kazala sam sama sebi da je krajnje vreme da okončam školovanje. Bila sam veoma motivisana da to rešim i kada sam dobila diplomu mojoj sreći nije bilo kraja. Sada mi fali učenje i razmišljam o masteru“, kaže Jelena Gajić Vasić.

Foto: V. P.

Smiljana Vasić Vuković je u jednom trenutku odustala od fakulteta mada je uspešna privednica i majka. Fakultet je upisala pre 17 godina, onda je zasnovala porodicu, došla su deca, pokrenula je sopstveni posao, a za ispite je bilo sve manje vremena. Sada se vratila učenju dodatno motivisana činjenicom da znanje koje bude stekla i doploma koju bude dobila može da joj bude od koristi u vođenju preduzeća.

Fakultet sam upisala pre sedamnaest godina, zasnovala sam porodicu, došla su deca, otvorila sam firmu i fakultet sam zapostavila. Sada sam stekla ličnu satisfakciju i kvalifikaciju za vođenje preduzeća – objašnjava Smiljana. Njen kolega Slavko Mitrović takođe je započeo privatni biznis i napustio studije iako su mu ostala samo tri ispita.

Dekan profesor dr Tadija Đukić je prezadovoljan projektom koji su pokrenuli i za koji se čulo u celoj Srbiji.

“Studenti iz drugih gradova su isticali naš primer u nadi da će se i drugi njime povesti. Takođe i na skupštinskom zasedanju pomenut je naš program i istaknuto da ako smo mi uspeli i drugi bi trebali da pomognu svojim studentima da dođu do diplome“, ističe dekan Tadija Đukić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com