Društvo

Mobilna aplikacija “Pons fondacija” pomaže osobama sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom u Nišu moći će ubuduće da probleme sa kojima se susreću u saobraćaju veoma brzo i jednostavno prijavljuju ustanovama nadležnim za njihovo rešavanje putem mobilne aplikacije “Pons fondacija”.

Predstavnik PONS fondacije Ivan Novković predstavio je danas aplikaciju “Pons fondacija” i istakao da bi ona trebalo da reši polovinu problema sa kojima se u saobraćaju susreću osobe sa invaliditetom.

 

Ivan Novković, PONS fondacija

“Probleme u saobraćaju koje osobe sa invaliditetom budu prijavljivale putem aplikacije, prosledjivaćemo gradskom većniku, a on će davati naloge za postupanje komunalnoj policiji ili javno-komuanlnim preduzećima”, istakao je Novković.

On je kazao da će se ozbiljnim problemima na koje budu ukazale osobe sa invaliditetom baviti posebna radna grupa u kojoj će biti predstavnici većeg broja ustanova i javnih preduzeća u gradu.
Prema njegovim rečima, putem aplikacije “Pons fondacija” stiglo je već pet pritužbi osoba sa invaliditetom i te pritužbe se odnose na zauzeće parkinga koji je namenjen parkiranju vozila osoba sa invaliditetom i zauzeće taktilnih staza ambalažom koja pripada trgovinskim radnjama.

Novković je istakao da aplikacija “Pons fondacija” može da se preuzme u gugl plej prodavnici i za sada mogu da je preuzmu samo android uredjaji.

Gradski većnik Igor Vojinović rekao je da će uz aplikaciju “Pons fondacija” grad imati više podataka o problemima u saobraćaju sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

Prema njegovim rečima, ozbiljni problemi u saobraćaju sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom rešavaće se sistemski, kroz Gradsku upravu i nadležne ustanove.

Igor Vojinović, gradski većnik

“Fizičke prepreke za ulazak osoba sa invalidietom u gradske ustanove i institucije uglavnom su prevazdijene, a gde postoje zaista se brzo rešavaju. Skoro smo imali slučaj u ulici Kosovke devojke gde je prilikom rekonstrukcije zaboravljeno da se obori ivičnjak. Taj problem smo brzo rešili. Svaka rekonstrukcija bilo koje saobraćajnice i trotoara podrazumeva postavljanje behaton ploča koje su mnogo lakše za manipulaciju i postavljanje taktilnih staza”, istakao je Vojinović.

On je podsetio da je u toku novi tender za izbor gradskih prevoznika i od 1. marta bi u gradu trebalo da imamo prevoznike koji će putnike prevoziti sa svim niskopodnim autobusima sa rampama, a uz to će autobusi imati i audio-vizuelni sistem informisanja putnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com