Društvo

Mali Saborni hram obeležio Sabor Svetih Arhangela

“Današnjim praznikom se kruniše veliki dan i praznik i jubilej, dva veka niškog Sabornog hrama.Ovaj smo događaj sa velikom ljubavi, pijatetom i trudom iščekivali da bismo proslavili ovaj veliki dan. Radujemo se ovom današnjem danu, svi mi sveštenici na čelu sa episkopom niškim Arsenijem jer je sav posao koji je planiran i urađen i blagodet Svetih Arhangela biće na nama u sve dane naših života, a posebno na građane ovoga grada, koji su se trudili da ukrašavaju ovaj hram koji je vekovima bio mesto našeg okupljanja, našeg krštavanja, venčavanja, našeg duhovnog zbivanja”, kazao je protojerej-stavrofor Branislav Cincarević ,starešina Saborne crkve, a povodom obeležavanja Sabora Svetih Arhangela, slave Malog Sabornog hrama.

Dolaskom njegovog preosveštenstva Vladike niškog Arsenija na čelo Pravoslavne eparhije niške avgusta 2017. godine, počela je kompletna restauracija ove velike niske svetinje, a završena je u godini kada niška Eparhija obeležava dva veka Sabornog hrama.

“Pošto je ovo najstariji hram u gradu Nišu, u ovakvom obliku, jer je zidan kao kuća, jutros smo od pet sati imali naše vernike koji su dolazili u svoj hram da upale slavsku sveću, da preseku slavski kolač, tako da je veliki broj od jutros posetio ovaj hram, poklonio se svetiteljima božijim, svetim arhangelima i na taj način prizvali ime njihovo. Mnogi su doneli slavske kolače kao žrtvu svoju u hram da bi izmolili milost od Boga za svoj dom i svoju porodicu jer mi hrišćani verujemo da je porodica centar života, crkva u malome.Kada postoji jaka porodica onda je tu duh sveti koji joj daje snagu da opstane na ovoj vetrometini i u ovom svetu”, kazao je otac Cincarević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com