Društvo

Osvećen Mali Saborni hram u Nišu

Njagovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije služio je danas na praznik Svetog Arsenija Sremca, drugog Arhiepiskopa srpskog, Svetu arhijerejsku Liturgiju i čin Velikog osvećenja Malog Sabornog hrama Sabora Svetih Arhangela u Nišu, koji ove godine obeležava 200 godina postojanja.

Foto: Z.S.

Preosvećenom Vladiki niškom Arseniju, sasluživalo je sveštenstvo Eparhije niške, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije „Svetih Кirila i Metodija” u Nišu.

Foto: Z.S.

Hor NCPD “Branko” iz Niša uveličao je današnji veliki praznik, pojanjem na Svetoj Liturgiji.
Mali Saborni hram je osvećen nakon rekonstrukcije, a povodom obeležavnja 200 godina od njegove izgradnje. Obeležavanje jubileja je počelo 2. novembra kada je u Savetosavskom domu održana promocija Monografije Sabornog hrama u Nišu, autora dr Miše Rakcija.

Foto: Z.S.

Centralna proslava obeležavanja 200 godina Malog Sabornog hrana biće održana 16. i 17. novembra, Svečanom akademijom u Svetosavskom domu i Svetom arhijerejskom Liturgijom. Potvrđen je dolazak Njagove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, deset episkopa SPC i sestrinskih crkava, kao i predstavnika Ministarstva kulture.

Foto: Z.S.

Crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila izgrađena je za vreme vladavine Osmanlijskog carstva 1819. godine. Zbog dobrih odnosa tadašnjeg mitropolita Makarija III sa osmanlijskim zapovednikom grada, Huršid-pašom, dopuštena je izgradnja pravoslavnog hrama 1815.godine. Кako je u to vreme osmanlijski zakon nalagao, crkva je morala da bude delimično ukopana u zemlju, kako ne bi nadvisila neku od džamija u gradu. Smeštena je u porti današnjeg Sabornog hrama, a sve do njegovog osveštanja 1878. godine, ova crkva je bila Saborni hram Niške eparhije.

Jednostavnu spoljašnost crkve nadopunjuje raskošni ikonostas sa sedamdeset dve ikone koje spadaju u jedne od najlepših ostvarenja na ovim prostorima sa početka 19. veka. Posebnu pažnju zaslužuju prestone ikone Hristosa i Bogorodice, nastale pre završetka hrama, 1815. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com