Društvo

Obeležena dva veka Sabornog hrama Svetih Arhangela u Nišu

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je svečenoj akademiji povodom obeležavanja 200 godina Sabornog hrama Svetih Arhangela u Nišu, u narodu poznatog kao Mali Saborni hram. Patrijarha je u porti Saborne crkve dočekao vladika niški Arsenije sa sveštenicima niške Eparhije, ali je njegov dolazak u Niš gde je preko 35 godina proveo kao episkop i među narodom bio omiljen, sa nestrpljenjem očekivao i veliki broj građana.

Pre svečane akademije u 17 sati služena je Večernja služba, Bdenje, u Malom Sabornom hramu, koji je nakon završetka rekonstrukcije ponovo otvoren, kojoj je prisustvovalo desetak episkopa SPC i sestrinskih-pomesnih crkava. Večernjoj službi i svečanoj akademiji su prisustvovali i gradonačelnik grada Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, komandant Kopnene vojske Srbije general – potpukovnik Milosav Simović, predsednici niških gradskih opština i predstavnici gradskih institucija.

Foto: V. P.

Danas je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej služio Svetu arhijerejsku Liturgiju  u Sabornom hramu Silaska  Svetog Duha na apostole u Nišu, Velika Saborna crkva, u prisustvu više  Arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve, kao i drugih pomesnih crkava.

“Ovo je veliki i značajni jubilej za grad Niš i mi se radujemo što ćemo ga proslaviti zajedno sa našim patrijarhom gospodinom Irinejem i vladikom niške Eparhije Arsenijem”, kazao je otac Branko Cincarević. “Nema starije kuće u Nišu od ove crkve. To je najstarija crkva. Baš je tako i zidana jer turski paša je dao dozvolu 1819. godine da se podigne hram koji neće imati ni zvonik ni kube. Hram je zidan kao kuća, ali kuća koja je bogomolja u kojoj se Božije ime slavilo i prizivalo. Taj maleni hram, prelepa lepotica Niška, danas obeležava dva veka svoga postojanja”, kazao je otac Cincarević.

Foto: V. P.

On je dodao da je hram za dva veka imao burnu istoriju.

“Pet puta je hram obnavljan, potapan, spaljivan i mnoge su suze utrte u ovaj  hram, ali danas radosni i ponosni obeležavamo ovaj dan. Ne može čoveka da ne trene taj dodir i osećanje da je ovo veliki trenutak i da smo učesnici ovog  velikog jubileja.bNaš vladika Arsenije je učionio najviše što je mogao. Predvođeni njime mi smo obnovili ovaj naš Mali Saborni hram, a obnova je trajala punih 15.godina. On je iznutra živopisan, spolja je potpuno sređen građevinski, pod je promenjen jer je u hramu bila velika vlaga, ikonostas je restauriran na čemu zahvaljujemo Zavodu za zaštitu spomenika i kulture. Ceo mobilijar koji je sada u hramu predstavlja blago novog hrama posvećenog Svetih arhangela. Radujemo se tome, a večeras je u njemu održano prvo bogosluženje posle obnove”, kazao je otac Cincarević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com