Društvo

Male maturante zbunile glasovne promene

Prvi od tri najtežih dana za učenike osmog razreda je završen. Oni su danas od 9 do 11 sati rešavali test iz srpskog jezika. Pred njima je bilo 20 zadataka koje su morali da reše za 120 minuta.

Test iz matematike rešaveće sutra u isto vreme, a kombinovani 19.juna. Kada se radi o kombinovanom testu očekuju ih pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Karekateristično za sve osnovne škole u Nišu je to što su osmaci test iz srpskog jezika rešili mnogo pre od isteka predviđenog vremena, pa su sa ispita izlazili već oko 10 sati ili koji minut kasnije. Pojedini su, ipak, ostali do kraja.

Direktori škola kažu da je sve proteklo u najboljem redu, da su se učenici pridržavali datih upustava i da su testovi bili potpuno sigurni. Pedagozi i psiholozi preporučuju deci da se sada dobro omore jer je polaganje srpskog jezika za njih bio stres, a da za jedno popodne teško da mogu bilo šta da nauče, jer ono što znaju, znaju.

“Prvi dan je sproveden u skaldu sa stručnim upustvom za sprovođenje završnog ispita na teritoriji Republike Srbije, svi dežurni nastavnici i supervizor su došlo tačno na vreme, polagalo je test 74 učenika”, kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović”.

Ona dodaje da nije bilo šansi ni za “probijanja” testova.

“U jutranjim časovima oko 7 sati, zajedno sa predstavnicima MUP-a smo distribuirali testove iz Školske uprave do škole, a sve vreme je i školski policajac bio sa nama i obezbeđuje testove. Oni će nakon završetka ispita biti odloženi u školski sef, tako da, što se tiče bezbednosti testova, nema nikakvih problema”, ističe Tričković.

Foto: V.P.

Učenici su zadovoljni onim što su uradili, mada je, kažu bilo i teških pa i trik pitanja. Alma Abedinović je izašla sa ispita ranije.

“Test nije bio težak čak mi se čini da je bio lakši od probnog testa mada smo se sada više i spremali. Pitanja i nisu bila toliko teška, nije bilo iznenađenja, ali su meni problem zadala pitanja koja su se odnosila na glasovne promene”, kaže Alma.

Kristina Gajuć takođe kaže da je bilo problema oko glasovnih promena, ali je uspela da uradi sva pitanja.

“Najviše sam se plašila glasovnih promena, ali sam uspela da naučim i to i nadam se da sam dala tačne odgovore”, dodaje Kristina.

Osnovne zamerke osmaka Veljka Vasića odnose se na trik pitanja koja su ih navela na pogrešne dogovore.

“Poslednji zadaci za napredni nivo su bili prilično konfuzni i zbunjujući pa mislim da nisam dao tačne odgovore. Tražila se neka treća stvar, a navodili su nas pitanjima na pogrešan odgovor”, kaže Veljko.

Mali maturanti sutra polažu test iz matematike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com