Društvo

Lazarice i dodolice među niškim osnovcima

Preko 640 učenika iz 11 niških i dve seoske osnovne škole prisustvovalo je predavanjima i radionicama  na kojima su učili šta je to materijalno, a šta nematerijalno kulturno nasleđe,  igrali su kolo, svirali frulu, tapan i harmoniku, ali su najmlađi osnovci saznali puno toga i o narodnim običajima kao što je obeležavanje krsne slave, unošenje Badnjaka, farbanje uskršnjih jaja, ali i šta su to lazarice i dodolice.

Najinteresantnije je bilo u kolu kada su učili korake, a mnogi od njih su poželeli da postanu članovi nekog folklornog društva. To su rezultati  projekta „Radionica za očuvanje kulturnog nasleđa“, koju je organizovao Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Niša. Radionicama su obuhvaćeni učenici nižih razreda.

„Projektom je bilo predviđeno da radionice poseti oko 200 dece osnovnih škola, bilo ih je na radionicama preko 640“, kaže Miljko Petrović iz  Centra tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“. „Preko 250 dece je izjavilo da bi želeli da nauče da igraju folklor. Mnogi od njih su  se prvi put u životu uhvatili i odigrali svoje prve korake u kolu. Asistenti na radionicama su bili učenici koji su već aktivni članovi folklornih ansambala pa su ostali učili korake kola tako što su gledali kako to rade njihovi vršnjaci što je sve učinilo još zanimljivijim“.

Učeći o očuvanju kulturnog nasleđa najmlađi osnovci su imali teorijsku i praktični nastavu. Naučili su razliku između materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali su saznali puno i o narodnim običajima kao što su obeležavanje krsne slave, unošenje Badnjaka, farbanje uskršnjih jaja, ali i šta su to lazarice i dodolice. Tome je dodata i priča o starim zanatima i starim srpskim jelima. Naučili su i da pevaju stare narodne pesme koje sada znaju da razlikuju od novokomponovanih.

„Prva pesma koju su mališani naučili bila je „Dunjaranka“ i to sa razlogom jer je u pitanju pesma koju su deca iz sela u okolini Niša rado pevala i gotovo svako dete je u nekom ranijem periodu znalo reči ove pesme“, dodaju u Centru. „Njihovo interesovanje nije bilo ništa manje ni kada se radi o upoznavanju sa narodnom nošnjom koja je polako počela da pada u zaborav. Neka od dece su poželela i da obuku narodnu nošnju, zanimljiv im je bio i način njene izrade, ali su želeli i da opipaju materijal od kojeg je ona onapravljena i koji ni malo nije sličan današnjim materijalima od koji se pravi njihova odeća“, objašnjavaju organizatori ovih radionica.

Kako je u školama i kod dece bilo veliko interesovanje za ovakav način rada u planu je da se slične radionice organizuju i za učenike starijih razreda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com