Društvo

Otac Boban otkriva značenje plivanja za Časni krst i osveštavanje vode

Ovo su OBIČAJI na Bogojavljenje: Plivanje ne treba da ima takmičarski duh

Nedavno je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisano i plivanje za Bogojavljenski krst.

To je tradicija koja se godinama održava 19. januara, kada se obeležava praznik Bogojavljenje, odnosno slavi se dan krštenja Isusa Hrista u reci Jordan.

Protojerej Boban Stojković, profesor Bogoslovije u Nišu i autor knjige „Crkveni praznici – osvećenje vremena“ ističe važnost ovog čina i samog praznika:

„Ovaj praznik dovodi se u vezu sa krštenjem Isusa Hrista na reci Jordan. Nazvan je Bogojavljenjem na osnovu biblijskog svedočenja koje je zapisao Sveti Apostol Pavle – I zaista velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravdava se u Duhu, pokaza se anđelina, propovedi se mnogobošcima, verova se u svemu, vaznese  se u slavi“.

Ovo je jedan od većih i veoma značajnih praznika, koji pravoslavna crkva naziva praznikom Prosvećenja i duhovnog ozarenja, jer je, kako otac Boban navodi, Hristos svojim krštenjem prosvetlio i otkrio ogrehovljenu čovekovu dušu.

Prema svetootačkom učenju Htistos se javio u svetu, prosvetlio ga i ispunio radošću. On osvećuje vodu I uliva svetlost u ljudske duše.

Po pravoslavnom običaju, na dan ovog praznika vrši se osvećenje vode na izvoru ispred crkve, na reci ili jezeru.  „Takođe krst se pogružava u vodu i priziva se Sveti duh. Tako se obnavlja osvećenje ovog prvog elementa prilikom stvaranja. Ta blagoslovena voda je blagodatni dar i koristi se za iscelenje tela, za blagosiljanje kuća, polja i svih stvari.“

„Plivanje za časni krst ne treba da ima takmičarski duh, jer je cilj okupljanja na Bogojavljenje saborno proslavljenje ovog velikog hrišćanskom praznika“, ističe profesor i otac Boban.

Narodni običaji vezani za praznike upotpunjavaju ih i dočaravaju, što još više raduje i povezuje ljude.

Gradska opština Medijana, u petak, 19. januara sa početkom u 12 sati, na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu, organizuje plivanje za Bogojavljenski krst.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com