Društvo

Kolo srpskih sestara darivalo porodilje i bebe za Materice

Kolo Srpskih sestara tradicionalno već 24 godine na praznik koji je u narodu poznat kao Materice, porodiljama u niškom porodilištu donira prigodne poklone. Ove godine aktivistkinje Kola srpskih sestara pored paketa sa ručno izrađenim odevnim predmetima za bebe za potrebe Ginekološko akušerske klinike donirale su i posteljene.

Kolo srpskih sestara je poklonima iznenadilo mame za koje je ovo bila neočekivana poseta, ali ne i osoblje zapoleno na ovoj Klinici koje se svake godine druži sa sestrama, a koje je primio i direktor Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra u Nišu dr Bojan Lukić.

“Najlepše je to što pakete za bebe sestre prave same”, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš. “One pletu haljinice za devojčice i džemeriće za dečake i patikice, a u paketu se nalaze i peškiri ili bebi bade mantili. Najvrednije je to što su pokloni ručno rađeni sa puno ljubavi i topline koja je utkana u njih, a mnoge mame koje su dobile sličan poklon pre mnogo godina i danas kada nas sretnu kažu da ono što su tada dobile još čuvaju kao uspomenu na taj dan”.

Osim toga, dodaje Ljiljana Stojanović, svake godine se nadamo da će broj paketića koje pripremamo biti veći jer to znači da se rodilo više beba.

“Sada smo podelile 40 paketa jer je u prodilištu bilo toliko beba, ali sam se prijatno iznenadila kada sam čula da je među porodiljama puno njih kojima je ovo drugo dete. To je ohrabljujuće za nas jer jedina stvar koja našoj zemlji nedostaje su bebe. Volela bih da iduće godine bude što više mama koje su dobile treće dete”, kaže Ljiljana Stojanović.

Dok su sestre delile paketiće, mame su mogle da čuju i priču o Matericima, o tome šta ovaj pravoslavni praznik znači, kako se proslavlja i koliko je važan za svaku porodicu.

“To nije samo dan kada se deca nagrađuju poklonima već i je to i vreme kada se u porodici pokazuje ljubav, međusobna povezansot i zajednoštvo. U trenutku kada su mnogi pritisnuti važnim egzistencijalnim problemima na dan Materica roditelji se drže sa decom, igraju, poklanjaju jedni drugima ljubav i unose radost u svoje domove. Deca tog dana vezuju majke, a da bi ih razvezala one moraju da ih daruju nekim poklonom. To je trenutak kada se na najneposredniji način pokazuje koliko su članovi porodice međusobno povezani, a Kolo srpskih sestara, kao čuvar srpske tradicije i običaja, na ovaj način pokušava da otrgne od zaborava mnoge vrednosti kojima preti zaborav”, ističe Ljiljana Stojanović.

Majke u niškom porodilištu su bile i više nego iznenađene posetom i poklonima. Neke od njih nisu ni znale da su juče bile Materice, a neke od njih su, vođene materinskom ljubavlju, poželele da i one iduće godine obraduju meme na ovaj dan. Jedna od njih je Milena Nikolić.

“Dobila sam ćerkicu, zvaće se Nikodina, i ovo mi je drugo dete jer već imam jednu ćerkicu”, kaže Milena. “Poklone koje sam sada dobila jako su me dirnuli i zamolila sam sestre iz Kola da im iduće godine pomognem oko pripremanja paketića jer sam vešta kada se radi o ručnim radovima. Rado bih i ja obradovala neku majku kao što su one sada obradovale mene. Pokloni su utoliko vredniji jer nisu kupljeni. One su to same uradile pokazući na taj način poštovanje prema nema jer verujem da nije bilo lako uraditi ovoliko haljinica, džemperića i patikica”, kaže Milena.

Direktor Ginekološko-akušerske klinike KC Niš dr Bojan Lukić se sa glavnom sestrom zahvalio Kolu srpskih sestara na poseti, ali su članice Kola srpskih sestara obećale da se saradnja neće završiti na ovome. Kako klinici nedostaju neki aparati, Kolo će se postarati da bar jedan od njih uskoro bude na klinici.

Ineča, Kolo srpskih sestara je na dan Materica darivalo decu slatkišima u svim niškim pravoslavnim hramovima, a u osnovnim školama “Ćele kula” i “Ratko Vukićević” članice Kola su obradovale decu vrednim poklonima koje su obezbedile uz pomoć JKP “Mediana” i mnogih donatora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com