Ekonomija

KANCELARIJA ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ PREDSTAVILA PROJEKTE KOJE ĆE REALIZOVATI NAREDNIH GODINA: Vrednost projekata 4 milijarde dinara

“Ključni zadatak Kacelarije za lokalni ekonomski razvoj u narednoj godini je da realizuje veliki broj projekata koji su odobreni od strane Ministarstava. Vrednost projekata je oko četiri milijarde dinara. To zahteva i ljude i resurse i najveći zadatak će nam biti da te projekte uspešno realizujemo i ukoliko se budu pojavile neke druge prilike , to ne propustimo”, istako je načelnik KLER-a Milan Ranđelović  koji je na sastanku sa poslovnim partnerima predstavio dosadašnji rad Kancelarije, ali I buduće planove. Sastanku su prisustvovali, osim poslovnih partnera, I predstavnici grada Niša.

“Najvažniji projekti koji treba da se realizuju u narednoj godini je Naučno tehnološki park, završetak radova u spotskom kompleksu Čair i stadion , streljana, radovi na školama, centralnom gradskom trgu, na Tvrđavi, kompleksu Medijana, projektu “ Novi Niš” , izgradnji stanova kao i mnogi drugi o kojima će još biti reči”, kazao je Ranđelović.

Milan Ranđelović je podsetio da je u 2017. godini prvi put napravljen Program lokalnog ekonomskog razvoja za koji je bilo izdvojeno 18 miliona dnara. U 2018. godini budžet za Program je 38 miliona,  a za sledeću godinu je predviđeno 40 miliona dinara.

“Kroz program dostupnosti finansiranja sa bankom Intezom beskamatnim kreditima finansirali smo 160 firmi, kroz program internacionalizacije 16 i četiri udruženja privrednika. Kroz unapređenje konkurentnosti  58  firmi i pet start apova i imamo osam veoma dobrih projekata saradnje privrede i naučno obrazovnih institucija”, naglasio je Ranđelović. “Grad je  ove godine izdvojio 40 miliona dinara za lokalni akcioni plan zapošljavanja koji se sprovodi sa Nacionalnom službom zapošljavanja, koja je obezbedila dodatna 33 miliona sufinansiranja. U brojkama je to oko 110 miliona dinara podrške privredi koja je realizovana tokom 2018. godine. Ne postoji lokalna samouprava u Srbiji koja je približno toliko izdvojila za podršku domaćoj privredi i njihovim malim i srednjim preduzećima. Naredne godine izdvajanja za ove namene su na tom nivou “, istako je Ranđelović.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte postoji 10 godina,  ali se realno u poslednje dve godine pozicionirala u niškom javnom životu kao jedna od značajnijih institucija u gradu.  Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj ima trenutno 36 zaposlenih i bavi se širokim dijapazonom aktivnosti. Kancelarija radi na podršci ulaganjima, privlačenju investicija, unađređenju poslovnog okružanja, na čemu će intenzivirati radove tokom naredne godine.

“Radimo mnogo, na mnogo različitih projekata, sa mnogo različitih partnera. Poslovi koje mi obavljamo su širokog spektra. U tom smislu partneri znaju samo za deo posla u kojima imamo direktnu saradnju. Hteli smo da partnerima kažemo šta je sve to što radimo, a ja kao načelnik sam želeo da predstavim i svoje saradnike i da prezentujemo na  kojim poslovima ćemo raditi u  narednoj godini”.

Ranđelović je kazao da su jedan od pokazatelja da je Kacelarija na dobrom putu priznanja dobijena u 2018. godini.

“Financial Times fDi magazin je objavio rang listu finasijskih, ekonomskih i biznis potencijala gradova i regiona Evrope. Ovim rang listama identifikovani su gradovi i regioni sa najperspektivnijim potencijalima za investiciona ulaganja, ekonomski razvoj i privredni rast. Grad Niš našao se na ovoj listi najperspektivnijih gradova na osnovu svojih potencijala, evidentnog rasta stranih investicija i kvalitne podrške grada lokalnom ekonomskom razvoju i investicijama, kroz Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Iza ovog prestižnog priznanja i rezultata koji su do njega doveli, stoji višegodišnji kontinuirani rad i podrška Kancelarije i institucija lokalne samouprave kao i značajna podrška Republike Srbije”, kaže Ranđelović. “Grad Niš zvanično se našao na sedmom mestu malih evropskih gradova budućnosti 2018/2019. Ispred njega na listi su gradovi Debrecin Mađarska, Derbi UK, Plovdiv Bugarska, Plzen Češka Republika, Reding UK”.

Niš  se, kao region, našao na trećem mestu malih evropskih regiona u kategoriji privlačenja direktnih stranih investicija, posle Greater Helsinki regiona u Finskoj i Eidhoven regiona u Holandiji. Posle Nišavskog regiona slede  prepoznati regioni u Bugarskoj, Češkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Republici Srpskoj i BIH region u istoj kategoriji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com