Društvo

Izmučen konj pao nasred ulice

U Ulici Majakovskog danas je oko podneva, pod teretom koji je vukao, pao izmučen konj. Njegovi vlasnici su uspeli da ga podignu na noge, ponovo ga upregnu, zatim ga odveli da se na trenutak odmori, a potom nastavili gde su krenuli. Ovakvi prizori izmučenih životinja nisu retkost u Nišu, a građani koji žele da pomognu – ne znaju kako, jer nadležni “loptu” prebacuju s jedne na drugu stranu.

Uz tvrdnju “da se sapleo”, vlasnici konja nastavili su svojim putem, navodi za Niške Vesti Vladimir Stanojević, koji je prisustvovao ovoj, kako kaže, potresnoj sceni. 

Foto: Vladimir Stanojevic

Nije se sapleo, jasno je da pao od iznemoglosti. Nakon što je ustao, zamolio sam ih da ga ne uprežu odmah već da ga povedu do obližnje zelene površine. Nisu me sasvim poslušali, upregli su ga, ali ga jesu poveli tamo. Rekao sam im da ne mrdaju odatle bar neko vreme, doneo konju jednu, pa još jednu kofu vode. Bio je i žedan, jadan. Dok je ležao video sam da nije ni potkovan. Mogu da zamislim kako mu je na asfaltu. Ponovo sam im rekao da ga ostave bar malo tu, da ga ispregnu, opet me nisu poslušali. Kada sam se posle desetak minuta vratio da proverim, već ih nije bilo, otišli su“, objašnjava on.


U konkretnom slučaju nadležna je saobraćajna policija, koja reguliše kretanje zaprežnih vozila, kao i veterinarska inspekcija, po Zakonu o dobrobiti životinja. Ipak, brza reakcija je često nemoguća, jer od prijave građana do izlaska inspekcije na teren prođe određeno vreme, a ovakve situacije zahtevaju hitno rešenje, objašnjavaju u organizaciji ZOO Planet. 

Foto: Vladimir Stanojevic

“Jedino rešenje je da nadležne službe u ovakvim slučajevima hitno izađu na teren i urade posao koji im je po sistematizaciji i dat. Potrebno je napisati kaznu vlasniku za remecenje saobracaja i zanemarivanje i zlostavljanje zivotinja.“, navodi Dušan Stojanović, iz ZOO Planeta.

Da bi životinje bile zaštićenje Niš bi trebalo da ima prihvatni centar za životinje, kao i službu koja bi mogla da zbrine životinju, objašnjava Stojanović.

Onda bi služba, tj ljudi koji su plaćeni mogli da odreguju. To bi bio neko poput nas sa stručnim kadrovima i specijalnim vozilom, da se životinji pruzi prva pomoc i hitnu medicinsku negu, a da se zatim preveze u privremeni prihvatni centar na dalji oporavak”, dodaje on.

ZOO Planet, pojašnjava, ima kadrove da radi ovaj posao, a ukoliko bi Grad isfinansorao objekte, vozila i hranu za pocetni period onda bi mogli da pokriju čitavu teritoriju Niša.

Foto: Vladimir Stanojevic

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com