Društvo

Izložba slika mladog niškog umetnika na velikom jubileju u Crnoj Gori

Jubilej 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje, Crna Gora će proslaviti izložbom slika Nišlije Ilije Fonlamova Franciskovića na kojima će se naći Sava Kovačević, Mihailo Vojislavljević, kralj Nikola I, Petar Cetinjski, Petar II Petrović Njegoš, Ljubo Čupić, Ivan Crnojević i mnogi drugi.

Mladi Nišlija, inače vrsni slikar, ali i pesnik, ne krije zadoljstvo što će biti deo jednog ovako značajnog događaja.

Sve se odigralo jako brzo. Mesecima radim na slikama, ali su me zamolili da o predstojećem događaju ne iznosim pojedinosti u javnost. Ovo nije veliki događaj samo za Crnu Goru, već i mene lično. Gotovo da zaboravljam da je ovo moja prva samostalna izložba, zbog čega sam, malo je reći, presretan. U celokupnu izložbu sam uložio mnogo rada i želje, a istom sam sebi postavio jako visok domet. Ako prvom samostalnom izložbom jedna država obeležava svoj, tako značajan, jubilej, već se pribojavam šta će se u predstojećim godinama dogoditi sa nekom narednom izložbom“, pojašnjava Fonlamov Francisković uz smeh.

On kaže da je izložba naspram njegovih godina zamišljena dosta ambiciozno, te nije bilo dovoljno samo latiti se olovke i papira.

„Istorijski materijal na osnovu koga su slike rađene, često je bio jako nezahvalan, pa je studiozna analiza bila neophodna. Više portreta prvi put se pojavljuje u vidu umetničke slike, jer su određene istorijske ličnosti bile ovekovečene u bakrorezu ili na fotografijama, čiji kvalitet ne zadovoljava. Naravno, sve slike imaju moj lični pečat, ali sam se u velikoj meri držao istorijskih originala, pa se tako i određeni nedostaci, mogu uočiti i na mojim slikama, jer bi njihovo eventualno ispravljanje dovelo do bega od originalno prikaza određene ličnosti, a na koji su ljudi, odveć, navikli“, dodaje Ilija.

Izložbe pod nazivom “Milenium”, navodi na gotovo hiljadu godina dugu istoriju državotvornosti na južnom Jadranu, a pripreme, kažu organizatori,  traju gotovo pola godine. Nju čini više od sedamnaest portreta znamenitih ličnosti koji su ostavili svoj trag u istoriji Crne Gore. Slike su zavidnog formata, a rađene su ugljem.

“Ilijin rad, posvećenost, dar, ali i povezanost sa Crnom Gorom bili su od presudnog značaja, zbog koga će ovaj veliki i značajan jubilej za našu državu biti obeležen upravo njegovim delima. Način na koji ovaj mladi čovek prilazi radu, ali i temi je iznad svakog proseka, gotovo izvanredan. Izložba će biti otvorena u galerijskom prostoru KIC-a Podgorice, u ponedeljak 10. jula u dvadeset časova, a Podgoričani i gosti Podgorice će biti u prilici da je pogledaju tokom celog leta“, kaže Damir Hodžić ispred KIC-a.

Ilijina dela koja će izlagati u Crnoj Gori, biće deo jednog većeg projekta, o kome će, kako kaže, pričati u narednom periodu.

Ilija Francisković Fonlamov ima svega 20 godina. Studira medicinu i želja mu je, kako kaže, da bude dobar lekar. Verovatno će to jednoga dana i biti. Za sada je samo dobar, student,  slikar velikog srca i dobar pesnik, jednom rečju niško čudo od deteta. A slikarstvom se bavi od detinjstva i to potpuno samostalno.

U Austriji je prepoznat kao reinkarnacija nemačog renesansnog slikara Matijaša Grinevalda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com