Kultura

“Trenuci tišine”, izložba slika u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba slika Miroslava Đorđevića “Trenuci tišine”, biće otvorena u Galeriji Niškog kulturnog centra u petak 25. novembra u 18 sati.

 

„Umetnost je za nekoga mir, spokoj, utočište od bure nepotrebnih informacija i nametnutih vrednosti, bekstvo u svoj mikro kosmos gde je siguran, gde vlada situacijom, gde neće biti neprijatno iznenađen ili šokiran nekom vešću sa malih ekrana, a za nekoga je umetnost večito traganje, stalno eksperimentisanje, pokušaji, nemir, potreba da se što dalje vidi, doživi, oseti, dodirne.

Umetnost Miroslava Đorđevića je i jedno i drugo. Dok stvara u svom ateljeu, stiče se utisak da je najmirniji i najsrećniji čovek na svetu, vredan i spokojan, kao stari Impresionisti u trećem dobu, mirnim potezima četke nanosi boju na platno ili piše poeziju,povratak prirodi je za njega prekretnica u slikarstvu, jer je njegov početak stvaralaštva bio ukorenjen u nadrealizmu, sa istančanim osećajem za figuraciju, kroz anatomski tačne i slikarski jako vešto oslikane likove. Još tada je postojala potreba da se slika „oplemeni“ nekim živim predmetom iz prirode koji se dodavao na platno, da se bolje poveže sa realnim svetom.

Jako često udruženi, potez četke i pravi komad drveta, ili neki drugi materijal iz prirode, dodat na platno, ukazuje na to da umetnost, možda, ne treba da ide daleko od prirode, da bi to trebalo da bude jedno telo, da nam je sve već tu pred očima i da to treba sačuvati i negovati, a da li je to tačno, vreme će pokazati“, navodi Nikola Stanković, diplomirani slikar

Miroslav Miki Đorđević rođen je u Nišu 26. januara 1953. Godine. Piše i slika od osnovne škole. Sedamdesetih godina prošlog veka pesme i kratke priče je objavljivao u „Listu mladih 68”. Od Zagrebačkog „Feljtona” dobio je prvu nagradu za kratku priču. Zbirku pesama „Pod šeširom u glavi crv” štampao mu je Pressing 2016. godine. Pojavljuje se u knjizi nekoliko autora članova LUNE „Кad pero zaškripi”. Priča „Dvostruka svest” odabrana je za zbirku priča Rotari kluba Mediana iz Niša „Zavrti točak III”. Od 2017. do 2021. godine bio je Predsednik Udruženja „LUNA”. Priredio je monografiju „Pedeset čudesnih godina LUNE“, povodom obeležavanja pedeset godina postojanja Udruženja Likovni umetnici Niša, 2019. godine. Društvo umetnika „Svetionik“ štampalo je njegovu zbirku pesama „Prošlost, ljubav i snovi“ 2021. pri kraju su pripreme za novu zbirku.

Član je udruženja „LUNA” od 2014. godine.. Tri rada je imao na izložbi „LUNE” u Etnografskom muzeju u Plovdivu. Izložbu fotografija o manastiru Hilandaru imao je sa Miroslavom Veličkovićem 2018. godine.

Prvu nagradu na 50. oktobarskoj izložbi „LUNE“ dobio je za rad „Šumski put“, a drugu nagradu, na 49. oktobarskoj izložbi „LUNE” dobio je za rad „Pogled kroz čudnu šumu”, dok je III Nagradu na 48. oktobarskoj izložbi „LUNE” osvojio za rad „Maslina i bicikl. Član je udruženja „Кajmakčalan” iz Beograda, koje više od deset godina pronalazi i uređuje Srpska vojna groblja iz Velikog rata, na području Solunskog fronta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com