Kultura

Izložba “Crtice koje život znače” u Galeriji Niškog kulturnog centra

Izložba Marije Ilić “Crtice koje život znače” zakazana je za ponedeljak, 10. jul  u Galeriji Niškog kulturnog centra od 19 sati.

“Marija Ilić – Mara, slobodna umetnica i tipični predstavnik Niškog temperamenta, vedra i krajnje iskrena osoba. Kad sam je upoznao pre par godina shvatio sam i praktično staru mudrost da “SAMO VODA KOJA TEČE JE BISTRA”. Rođena u umetničkoj porodici gde je slikarstvo, gluma i muzika njena svakodnevnica, postala je medijum koji kontinuirano stvara u raznim tehnikama i stilovima, ali najčešće što i jeste njena osobenost izražava se kroz karikaturu i crtež satiričnog sadržaja. Kontinuitet, njena potreba ostvarenja onog što oseća i misli je našao svoj put u izložbenim prostorima , odjeći ali i zidovima gradskih institucija; dečijih vrtića i Dečije klinike gde ti radovi svojom bojom i svojom kompozicijom emituju optimizam i nadu u, sivilu svakodnevnice, i deci i osoblju.
Zapala mi je za oko njena torba na kojoj je obavezan crtež, a kad ju je otvorila pored šminke bio je i blok za crtanje.

“Dok smo razgovorali – crtala je. I da nije rekla, osetio bih da joj je uzor Frida Kalo, i po temperamentu i po neposrednosti u izrazu, ali ima i nešto što ih razlikuje – dok je Frida, verovatno usred specifičnosti svog životnog puta, bila upućena na sebe, Mara je okrenuta svom okruženju, porodici, prijateljima, komšiluku i gradu… Njena umetnost sazreva skupa sa njom i ustvari ona je njeno ogledalo i njena odeća.
Veliki pesnik Rumi kaže “LjUBAV JE MOST IZMEĐU TEBE I SVEGA OSTALOG” Mara to i potvrđuje svojim životom. Ljubav i dobrota je ono što je njeno životno merilo i put. Podrška njenom radu je porodica, prijatelji i kolege, ali i ona je podrška njima… Podseća da je lepa misao – lepo delo, a lepo delo – lep život, lep život je koristan i drugima kao i sebi. A o tome svedoče i brojni pozivi na kolonije karikature i ponude da ilustruje knjige, časopise, ali i oslika zidove brojnih institucija.

“Ovog puta upoznajemo jedan deo njenog opusa – karikaturu, ali nadam se, toplo, da će uskoro Mara ponuditi i dela iz drugih oblasti umetničkog izraza, možda bih izdvojio njen KARTON ART – u kom se jako dobro snalazi i izražava.

“Ova izložba je samo jedan trenutak u kojem će vreme stati i potaći emocije… Prepustićemo se tome kao što se prepuštamo životu” ,Sabahudin Muranović – Muran, slikar, ilustrator i strip crtač.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com