Društvo

Izgrađen humanitarni parking pored škole “Sveti Sava”

Pored osnovne škole “Sveti Sava” u Nišu proteklih dana izgrađen je parking sa 200 parking mesta, uprkos tome što su građani više puta protestovali zbog najavljene gradnje i potpisivali peticiju kojom su zahtevali da se radovi obustave.

Maja Ranđelović, arhitetka i majka jednog od učenika škole “Sveti Sava” kazala je da je rukovodstvo grada sačekalo raspust i godišnje odmore kako bi parking skoro kompletno završili.

“Iskoristili su to što je u gradu ostalo vrlo malo ljudi, kako bi nasipali taj prostor i postavili rasvetu. Kao i pripremni radovi i ti radovi su završeni bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu”, izjavila je Ranđelović.

Foto: B.Lj.

Ona je kazala da su se roditelji slali Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi Niš, građevinskoj i prosvetnoj inspekciji zahtev da se gradnja parkinga obustavi, ali da su se svi proglasili nenadležnim.

“Pitanje je ko će biti nadležan ukoliko deca krenu da se razboljevaju zbog izduvnih gasova automobila ili ukoliko krenu da se događaju saobraćajne nezgode zbog gužve koja će se neminovno stvarati pored škole kad parking bude otvoren”, rekla je Ranđelović.

Ona je podsetila da je grad započeo gradnju parkinga na samo 20 metara od škole iako Pravilnik o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine predvidja da zgrada škole ne sme biti bliža od 50 metara izvoru buke i zagađenja.

Ranđelović je takođe podsetila da roditelji zahtevaju da na prostoru pored škole bude izgrađen park ili da se kao ranije na tom mestu nalazi biciklistički poligon.

“Pored ograde škole posađene su tuje, da bi navodno štitile učenike od buke i zagadđenja, ali se već 70 odsto stabala prosušilo, pa je smešno govoriti o tome da će predstavljati “zaštitni zid”, rekla je Ranđelović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski više puta do sada je potvrdila da će ovaj parking biti izgrađen i da će biti humanitarni, odnosno da će sredstva dobijena od naplate parkiranja biti uplaćivana za lečenje bolesne dece.

Ona je takođe isticala da gradnja parkinga nije protivzakonita i da je netačna informacija da mora biti udaljen najmanje 50 metara od škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sada je već sasvim jasno da je parking izgrađen, da se sačuva atraktivna lokacija za izgradnju luksuzne zgrade.Biće godinu ili dve parking, a onda će na tom mestu početi izgradnja stambenih zgrada. U poslednjih 5 godina u Srbiji je izgrađeno 1.000.000 objekata ( prema zvaničnim podacima). Urbanističko divljanje je odavno počelo i u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com