DruštvoEkonomija

Grad otpisuje dugove za lokalne takse preduzeća u privatizaciji

Grad Niš će otpisati više od 5 miliona dinara duga, koliko mu za lokalne takse nije isplatila “Industrija obuće Beograd”.

Ovakav predlog Gradsko Veće usvojilo je na osnovu Zakona o privatizaciji i zaključka Vlade Srbije. Na osnovu tog zaključka sve lokalne samouprave dužne su da otpisuju dugove preduzeća, koja su u postupku privatizacije. Grad Niš je do sada, osim jednoj novosadskoj firmi, dugove za neplaćene javne prihode, otpisao i beogradskoj “Mostogradnji”, beogradskoj “Galenici” i “Društvu za održavanje zgrada”, koje, takođe. dolazi  iz prestonice.

Ukupan dug Industrije obuće je 5.133.046,14 dinara. Mislim da će spisak dužnika još da se širi, jer imamo najavu i za “Simpo” i “Politiku”, ali to je druga priča. Odluke nisu u našim rukama. Mi dobijemo zaključak Vlade i po njemu smo dužni da postupimo”, kaže Zoran Albijanić rukovodilac sektora naplate Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju.

Mogućnost da lokalne samouprave oproste dug preduzeću u privatizaciji, saglasna je članu 76 Zakona o privatizaciji, podsećaju iz Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju, međutim, ukazuju i na nelogičnosti.

Šta je tu loše. Oni prvo naprave ugovor pa vam onda kažu da otpišete dug. Umesto da bude obrnuto. Treba da se zna šta ko duguje i koliko, pa na osnovu toga da se kaže da li će novi kupac da isplati deo duga ili neće. Lokalne samouprave ne mogu da utiču na to. Ta stanja ima Poreska uprava koja nama prosleđuje ”, objašnjava Albijanić.

Poslednje dve godine na listi preduzeća kojima je grad otpisao ova dugovanja nijedno nije bilo iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com