Društvo

Gimnazijalci ove godine na maturu oldtajmerima: Vremešni četvorotočkaši izloženi u dvorištu škole

Najbolji učenici četvrtog razreda Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i gimnazije „Bora stanković“ ove godine će na matursko veče otići oltajmerima.

Vremešni, ali odlično sređeni četvorotočkaši kojima će se đaci odvesti na proslavu za kraj gimnazijskog školovanja danas su bili izloženi u zajedničkom školskom dvorištu niških gimnazija.

Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

Bio je tu jedan „mercedes“, nekoliko „buba“, škoda 110L, „fiće“, „mustang“, „varburg“, čak i jedan američi vojni džip „vilis“ proizveden davne 1941. godine.

Oldtajmeri izloženi u dvorištu škola;Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

Najveću pažnju učenika izazvao je upravo „vilis“, ali najveći broj maturanata rekao je da za odlazak na proslavu najviše priželjkuje „mustang“ ili „mercedes“.

Lana Dimitrijević;Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

Lana Dimitrijević jedna od maturantikinja koja će na maturu otići oldtajmerom kazala je da bi i ona poput svojih drugarica na maturu „mustangom“ ili „mrecedesom“.

„Nemamo često priliku da se vozimo oldtajmerima i ovo je sreća da sam izvučena da se vozim takvim vozilom za kraj školske godine, odnosno za kraj školovanja u gimnaziji“, izjavila je Lana.

Direktorka Prve niške gimnazicije „Stevan Sremac“ Vera Dujaković kazala je da su ta gimnazija, gimnazija „Bora Stanković“ i “Oldtajmer klub” Niš prvi put ove godine organizovali izložbu oltajmera, a prvi put ove godine će se maturanti tim vozilima odvesti na matursko veče.

Direktorka Prve niške gimnazicije „Stevan Sremac“ Vera Dujaković;Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

„Prvi put organizujemo ovako nešto i to na inicijativi našeg profesora i člana “Oldtajmer kluba” Niš Hadži Marka Dimitrijevića. Nadamo se da će i izložba i vožnja učenika na maturu postati tradicionalna. Interesovanje učenika je veliko i onda smo odlučili da će se voziti po dvoje najboljih iz svakog odeljenja. U nekim odeljenjima imamo više podjednako dobrih učenika, tako da smo putem žreba izvukli one koji će na maturu otići oldtajmerom. Putem žreba izvući ćemo i koji oldtajmer ide za koje odeljenje“, izjavila je Dujaković.

Ona je kazala da će učenici gimnazije „Stevan Sremac“ ići na maturu 4. juna, a 6. juna učenici gimnazije „Bora Stanković“.

Profesor istorije u gimnaziji „Stevan Sremac“ Hadži Marko Dimitrijević

Profesor istorije u gimnaziji „Stevan Sremac“ Hadži Marko Dimitrijević kazao je da se ideja o izložbi i odlasku mataranata na matursko veče oldtajmerima rodila na jednom od sastanaka “Oldtajmer kluba” Niš.

„Želimo da učenicima prikažemo stare automobile, da im pričamo o njima i vratimo se zajedno u prošlost. Da podsetimo da je nekadašnja Jugoslavija imala i svoju auto-industriju, a neki od modela proizvedenih u toj zemlji su upravo ovde. Želimo da širimo lepe ideje i da se oko tih lepih ideja okupljamo. Ono što je najvažnije je da najbolje i one koji su se najviše trudili nagradimo tako što će automobili doći na njihove adrese i voziti na matursko slavlje“, izjavio je Dimitrijević.

Predsednik “Oldmtajmer kluba” Niš Nenad Avramović rekao je da veruje da će se ovoj akciji dve niške gimnazije i “Oldtajmer kluba” Niš pridružiti i ostale srednje škole i da će vožnja maturanata na maturu postati tradicija.

Foto: Niške Vesti/ B.Lj.

Avramović je rekao da “Oldtajmer klub” Niš ima veliki broj članova i među njima su i srednjoškolci, studenti i profesori, a vrata kluba otvorena su za sve one koji vole stara vozila.

Da ne bude zabune, u Nišu postoje dva kluba “istog naziva” ali sa različitim rasporedom navodnika, “Oldtajmer klub Niš” registoravan pod ovim nazivom u PR-u pod matičnim brojem 28272081  i “Oldtajmer klub” Niš koji je registrovan pod rednim brojem 28303645. Prvo udruženje instistira da se u našem mediju striktno naznači o kom se udruženju radi. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com