Društvo

Biser pravoslavlja: Renovirana crkva Sveti Jovan u Sibovcu

Manastir nije osveštan ali bi bilo lepo da se to desi 7. jula na dan slave Svetog Jovana Krstitelja.

Renoviran je pod u manstiru Sveti Jovan u Sibovcu kraj Krajkovca. Urađen je prirodan granit a okrečeni su i zidovi.

Oko renoviranja su pomogli Danijel Miladinović iz sela Krajkovac, Aleksandar Dinić iz Paraćina i Miloš Stevanović iz sela Graovo. Danijel i Vladimir Milojević iz sela Sibovac su pomogli oko materijala koji je upotrebljen za renoviranje.

Renoviranje je upriličeno po uputstvima i uz odobrenje sveštenika Siniše Piljanovića.  

Foto: Niške Vesti/Danijel Miladinović
Ušuškan u gustoj šumi iznad sela Krajkovac, na oko 2 km, na Malom Jastrepcu nedaleko od nekadašnje granice Kneževine Srbije i Osmanskog carstva, ostaci manastira Sv. Jovana prava su riznica kulturno-istorijskog nasleđa naše zemlje.

“Prema saznanjima, na ovom mestu je u srednjem veku postojao manastir jer se pominje u dokumentima dubrovačkih trgovaca iz XIV veka i postoje zapisi, koji svedoče o razmeni dobara između dubrovačkih trgovaca i monaha iz Krajkovca. Ovaj manastir je bio duhovni centar i srednjovekovno žarište prosvete i kulture ovog kraja. Manastir je razrušen još prilikom prve najezde Turaka u ove krajeve i tada bio zapaljen”.

Po predanju, manastir je imao 12 kaluđera, koji su se bavili zemljoradnjom, ribarstvom i pčelarstvom. Nedaleko od manastira se nalazio manastirski (kaluđerski) ribnjak i poznavao se do pre nekoliko decenija. Severnije od manastirske zgrade nalazi se davno zapušteni manastirski bunar, a na drugoj strani i jedan lekoviti izvor, za koji se veruje da leči od bolesti očiju.
 
Na mestu nekadašnjeg manastira krajem XIX veka podignuta je nova crkva od kamena. Bila je propala i obnovljena iz temelja 2007/2008. godine. Temelj je osvetio tadašnji episkop niški, upokojeni patrijarh srpski Irinej. Srednji vek je na prostorima Dobriča ostao upamćen kao vreme velikih preokreta i raznih vlasti. Do XI veka ovde su živeli Srbi,  ali pod vlašću Vizantije.

U XII veku teritorija je bila sastavni deo države Stefana Nemanje, dok mu je prestonica bila u blizini Kuršumlije.  Odlaskom Stefana Nemanje i preseljenjem prestonice u Ras, ovaj prostor postaje pogranični pojas prema Vizantiji. Dobrič je u XIII veku bio poprište bitke između Stefana Dečanskog i bugarske vojske. Posle Kosovskog boja,  kao turski vazal,  ovim krajevima vlada kneginja Milica, a posle i njen sin Stefan. Kad je Stefan umro,  vladar postaje Đurađ Branković, koji je poražen od Turaka i Dobrič biva osvojen.

Značaj manastira za ovaj kraj pokazuju i trgovačke knjige Dubrovnika iz XIV veka. U tim knjigama stoji zapis da su trgovali sa monasima iz Krajkovca. Mesto nekadašnjeg manastira udaljeno je oko 1 kilometar od zaseoka Sibovac. Pretpostavlja se da je izgrađen u Srednjem veku i da je porušen već na početku turske vladavine.

Na mestu nekadašnjeg manastira 1925. godine podignuta je nova crkvica od kovanica. Inicijator podizanja crkvice bila je Lepa Mladenović iz Padine.

Foto: Danijel Miladinović

Meštani okolnih sela okupljali su se svake godine na dan Svetog Jovana sve do pedesetih godina prošlog veka. Posle toga je 7. juli proglašen kao Dan ustanka u Srbiji, a narod je odlazio na Mali Jastrebac. Crkviče, kako su ga zvali meštani, bilo je zaboravljeno i ruinirano.

@niskevesti.rs Biser pravoslavlja: Renovirana crkva Sveti Jovan u Sibovcu #merosina #krajkovac #svetijovankrstitelj ♬ original sound – Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com