MerošinaRegion

(VIDEO) „Kad si srećan…“ orilo se u novom vrtiću u Merošini

Novoizgrađeni vrtić u Merošini otvorili su državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kasalović i predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović.

Nakon presecanja vrpce deca koja pohađaju Folklornu sekciju Narodne biblioteke u Merošini su odigrala splet „Divna, divna“ a onda su deca predškolske ustanove „Poletarac“ za goste kazivala stihove i pevala pesme uz gromoglasno uzvikivanje „Kad si srećan, lupi dlanom o dlan…“.

U novom obdaništu ima mesta za 80 mališana koji će biti podeljeni u četiri grupe.

Novi vrtić je na površini od oko 640m2  a u izgradnju je uloženo 53 miliona dinara.

„Nova zgrada „Poletarca” nam ukida liste čekanja, olakšava i ulepšava boravak dece u samom vrtiću, omogućava roditeljima da se radno angažuju imajući gde da povere svoje mališane. Na nama je  zajedno sa ministrstvom da nastavimo da nižemo ovako uspešne projekte i omogućavamo bolje uslove za život mladim roditeljima i podstičemo natalitet”, rekao je  predsednik opštine Saša Jovanović.

Ministarstvo prosvete je u prethodnom periodu, u okviru projekta, adaptiralo je šest prostorija za rad u pet sela opštine Merošina, zahvaljujući čemu je primljeno više od 200 mališana u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u prethodne četiri godine.

Obezbeđen je besplatan prevoz za decu iz udaljenih područja, a organizovane su i radionice za roditelje iz socijalno osetljivih grupa. Za ove aktivnosti Merošina je dobila bespovratna sredstva u vrednosti od 7,3 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U skladu sa tim sprovedene su obuke za zaposlene u okviru predškolske ustanove sa teritorije opštine Merošina.

,,Ponosni smo na našu Merošinu i njen stalni napredak i srećni što je zvanično danas u njoj otvoren novi vrtić. Modernu zgradu sa prostorijama koje se prostiru na 600 kvadratnih metara, obišao sam sa državnim sekretarom u ministarstvu prosvete Zoranom Kasalovićem, predsednikom opštine Merošina Sašom Jovanovićem i istoričarem Dejanom Antićem“, poručio je na otvaranju vrtića načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović.

„Izgradnjom ovog objekta nastavljamo sa sprovođenjem naše obrazovne politike koja ima za cilj povećanje obuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ministarstvo prosvete daje podršku roditeljima, lokalnoj samoupravi, kao i našim najmlađim sugrađanima, jer ulaganjem u njihovo obrazovanje stvaramo osnov za zdravo i srećno detinjstvo, a samim tim i uspešnu budućnost“, kazao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kasalović.

On je rekao da je širenje kapaciteta predškolskih ustanova u Srbiji u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ uz podršku Svetske banke.

Za vaspitače, stručne saradnike i direktora, organizovane su posete centru klastera u Pirotu, u cilju razmene praktičnih znanja i iskustava, dok je Tim za inkluzivno obrazovanje prošao obuku čiji je cilj podrška roditeljima i deci. Obezbeđena su dodatna sredstva u cilju unapređenja kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u vrednosti od oko 225 hiljada dinara, za nabavku IKT opreme i niskog mobilnog nameštaja.

Ministarstvo prosvete realizuje projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ u saradnji sa Svetskom bankom i njime će biti obuhvaćena 23 objekta na teritoriji 22 lokalne samouprave. Cilj Projekta je unapređivanje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja, s posebnim naglaskom na povećanje njegove dostupnosti deci iz društveno osetljivih grupa kao i povećanju svesti roditelja o značaju uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja od najranijeg uzrasta. Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com