Društvo

„Feniks“ biljke Srpska i Natalijina ramonda procvetale u Jelašničkoj klisuri i Sićevačkoj klisuri

Ljubitelji prirode koji ovih dana posete Jelašničku i Sićevačku klisuru mogu da uživaju u zaista u divnom prizoru – cvetanju Srpske i Natalijine Ramonde. Ove biljke zajedno cvetaju jedino upavo u klisurama kraj Niša tokom maja i juna, u zavisnosti od vremenskih prilika i nadmorske bisine.

Obe biljke botaničari nazivaju „feniks“ biljkama jer mogu da ožive maltene od kapi vode, iako su prethodno bile potpuno sasušene mesecima ili godinama.

„Kada na staništu nema dovoljno dostupne vode, te biljke stupaju u stanje mirovanja, odnosno stanje anabioze. U stanju mirovanja biljka može da bude mesecima, čak i godinama. Kada se na staništu pojavi voda, jedna kap je dovoljna da biljka oživi i zato mnogi te biljke nazivaju „feniks“ biljkama“, kaže Bogosav Stojiljković, mlađi stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Dragana Nedeljković, stručni savetnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije objašnjava da samo na prvi pogled nema razlike između Natalije i Srpske Ramonde, ali postoji kada malo bolje pogledate, vidite da razlika postoji. „Osnovna razlika je u rasporedu kruničnih listića. Kod Srpske ramonde krunični lističi su potpuno razdvojeni, dok se kod Natalijine ramonde krunični listići preklapaju.

Obe biljke su tpreživele ledeno doba do današnjih dana.“, kazala je Nedeljković. Srpsku ramondu, podsetila je, otkrio je 1874. godine na Rtnju botaničar Josif Pančić, dok je Natalijinu ramondu 1884. godine na području Jelašničke klisure otkrio lekar Sava Petrović.

„Srpska ramonda dobila je taj naziv jer je otkrivena na području Srbije dok za Natalijinu ramondu kruže priče da je dobila taj naziv jer je doktor Petrović, koji je radio kao lekar na dvoru kralja Milana Obrenovića, bio potajno zaljubljen u u kraljicu Nataliju. Priča se takođe da je Josif Pančić, koji je sa Petrovićem zajedno radio na determinaciji vrste, imao ideju da ta ramonda dobije naziv Ramonda nisana, pošto je otkrivena u okolini Niša“, navela je Nedeljković.

Prema njenim rečima, Srpska ramonda je nešto rasprostranjenija na Balkanskom poluostrvu i može se naći, osim u našoj zemlji i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori, dok se Natalijina ramonda može naći u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Foto: Srpska Ramonda

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com