Ekonomija

Da li će ovo biti nova rekordna godina po broju turista u Srbiji? Jug Srbije atraktivan za turiste

Sudeći po rezultatima koje imamo za prvih sedam meseci vidimo da će ovo biti nova rekordna godina za srpski turizam, rečeno je na 13. po redu Turističkom forumu koji se održava u Nišu povodom Svetskog dana turizma, a u organizaciji TOS i Ministarstva turizma. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kazala je da je zabeleženo 13 posto više dolazaka i za 16 procenata više noćenja, nego u istom periodu prošle godine, koja je da podsetimo bila rekordna godina. Prema njenim rečima dobro je i to da raste i broj inostranih turista i to više od proseka Evrope.

 

Marija Labović, direktorka TOS

“Prema izveštaju Evropske turističke komisije za prvih pet meseci ove godine, Srbija je prva po rastu noćenja inostranih turista. Zabeležen je rast od 27 procenata u odnosu na prošlu godinu. Za nama su Bugarska, Crna Gora i Turska. Ovaj rast ne treba da se uzima zdravo za gotovo, jer je Evropa na 95 procenata turističkog prometa ako se uzme u obzir pandemijska 2019. godina”, istakla je Labović danas u Nišu.

Ona je kazala da je Jug Srbije atraktivan za turiste, kako strane, tako i domaće. Na prvom mestu se ističu kulturno-istorijske znamenitosti, koje su ovde više nego brojne i uvek atraktivne posebno za inostrane turiste, takođe bogatsvo prirode i aktivnog odmora i naravno gastronomija, jer kada ste na Jugu Srbije uvek se dobro jede.

“Turisti su postali dosta osetljiviji kada je odnos cene i kvaliteta u pitanju i tu je naša prednost i jedan od razloga dolazaka inostranih turista”, rekla je Labović, ali dodala da i dalje prednjače domaći, koji ostvaruju i veći broj noćenja.

Pomoćnik Ministra za turizam Nemanja Radović potvrdio je da je turizam  jedna od grana privrede koja najviše napreduje u Srbiji.

Nemanja Radović, pomoćnik ministra

“Ono na šta mi insistiramo jeste dovođenje stranih turista u Srbiju, nadamo se da ćemo prebaciti tih 50 posto”, kazao je Radović.

Dodaje da Ministarstvo planira da u Nišu izgradi vizitorski centar u okviru Arheološkog nalazišta Mediana.

“Smatram da je on jako važan da bi se zaokružila ponuda koju Niš ima. Video sam ovde i mnoge interesantne stvari koje bi mogle da se unaprede. Recimo vinarije, za koje ni ja nisam znao da su u tom kvalitetu u ovom delu Srbije pa bi recimo mogli da ubacimo vinske rute koje već postoje, ili da napravimo nove”, rekao je pomoćnik ministra.

Forum turizma koji se održava u Nišu ujedno je i prilika da se grad na Nišavi predstavi u najboljem svetu, odnosno da prikaže najznačajnije turističke atrakcije, kulturno-istorijsko nasleđe, lepotu i južnjački šarm.

Adriana Anastasov, graska većnica

“Kroz tri dana atraktivnog programa prikazaćemo zbog čega je Niš na Forbsovoj listi poželjnih turističkih destinacija. Nadam se da ćemo na forumu da saznamo nešto novo, ali i da odgovorimo na izazove u razvoju turizma u narednom periodu”, istakla je gradska većnica zadužena za kulturu i turizam Adriana Anastasov.

Na forumu je prisutan veliki broj turističkih organizacija iz Srbije i regiona, predstavnici Ministarstva turizma, Turističkih organizacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. samo jedan podatak za doticne o “REKORDIMA”. U Minhenu zivim, prosle godine je Oktobar Fest koji traje 16 dana posetilo 5,7 miliona ljudi, za samo 16 dana. Sad jos uvek traje ovogodisnji, videcemo statistiku za ovu godinu. Toliko o brojkama i famoznim rekordima. Da ne pricam o ostalih 350 dana u godini gde vrvi od turista non stop. Moja pretpostavka je da samo Minhen poseti 20-25 miliona turista godisnje. Najsmesnija je izjava vecnice Adriane (kako se vec zove zena-muz) da je Nis jedna od top 10 destinacija u Evropi. Za nepismen narod je to extra podatak i vest. Na robiju bih slao takve, da se onda konacno ti vecnici opamete sta se prica. I na forumu nema podataka, samo neki procenti. Pa ako je sada 200 umesto 110 turista to je povecanje od skoro 100%: WOW, BRAVO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com