Društvo

CIRKULARANE MIGRACIJE: Da li ostajemo bez ljudi na Jugu Srbije?

Srbija se suočava sa ozbiljnim, strateškim problemom emigracije. Globalni indeks konkurentnosti 2018–2019 svrstao je Srbiju na 134. mesto od 137 rangiranih zemalja u kontekstu njene sposobnosti da spreči „odliv mozgova“, rečeno je na radionici na temu cirkularne migracije, u organizaciji PROTECTA-e, koja je okupila predstavnike institucija i organizacija sa teritorije nišavskog, pirotskog i rasinskog okruga.

Mnogi sektori su pogođeni trendom povećane emigracije kvalifikovanih radnika kao što su medicinske sestre, lekari, vozači itd.

“Bolji uslovi rada i perspektive za razvoj karijere koje se nude u razvijenim zemljama, su najčešći faktori privlačenja radnika. Izazovi regionalnog razvoja postali su prilično ozbiljni zbog neravnomernog smanjenja stanovništva u različitim regionima. Depopulisani regioni su obično istovremeno i ruralna i postindustrijska područja sa niskim prihodima. Ovakvi strukturalni razlozi, u kombinaciji sa inertnim lokalnim samoupravama i obesnaženim organizacijama civilnog društva (OCD) su preventivni faktori cirkularnih migracija”, zaključeno je na radionici.

Šta na ovu temu rade nacionalne, a šta lokalne institucije, koji su ekonomski programi kako bi Srbija imala manje cirkularnih migranata, da li Grad Niš treba da ima lokalnu strategiju za cirkularne migracije, šta se radi kako bi se pomoglo cirkularnim migrantima da se lakše vrate iz inostranstva i integrišu u društvo, koja je tu uloga civilnog društva, da li je siromašni Jug više ugrožen od ostalih regiona Srbije, ova i mnoga druga pitanja su se čula na regionalnoj radionici na temu Cirkularne migracije koja je u organizaciji PROTECTA-e održana u Nišu i koja je okupila predstavnike institucija i organizacija iz nišavskog, pirotskog i rasinskog okruga.

PROTECTA je jedan od novoformiranih Regionalnih centara izvrsnosti za cirkularnu migraciju (ReCeEx), zadužen za područje Južne Srbije, u okviru projekta „Cirkularne migracije pre depopulacije! Inovativna rešenja za podsticanje cirkularne migracije kao stub povećane konkurentnosti i ekonomskog razvoja“ koji uz podršku Evropske komisije sprovode Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) i Centar za evropske politike (CEP).

Na narednoj radionici koja će biti održana u Prokuplju svoje mišljenje o ovoj temi će izneti predstavnici institucija i organizacija iz topličkog, jablaničkog i pčinjskog okruga, nakon toga su planirane i građanske konsultacije sa građanima Južne Srbije koji su u jednom momentu bili cirkularni migranti, da bi se na kraju u organizaciji PROTECTA-e izradio Regionalni Akcioni Dokument za cirkularne migracije, koji bi u mnogome trebao da doprinese razvoju lokalnih politika na ovu temu u Gradovima i opštinama na Jugu Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. 20 godina se o ovome prica i prica i nista ! Sto je situacija gora, sve vise seminara i simpozijuma ! I,opet nista !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com