Društvo

Bogdan i Novak brane boje Srbije u Lisabonu

Talentovani niški fizičari Bogdan i Novak Stanojević predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je počela u Lisabonu. U državnoj ekipi se nalaze, pored niških gimnazijalaca još i blizanci Igor i Marko Medvedev iz Beograda kao i Dimitrije Pavlov iz Loznice. Olimpijada će trajati do 29.jula.

Ove godine na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Lisabonu učestvuje oko 400 takmičara iz celog sveta, što će borbu za osvajanje medalja učiniti težom, ali i zanimljivijom, kazu Bogdan i Novak Stanojevicć koji su prošle godine na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike održanoj u Indoneziji osvojili srebrne medalje.

“Nadamo se sličnom uspehu i ove godine”, kazali su pre odlaska za Lisabon braća Stanojević. Dodaju i da je takmičenje izuzetno zahtevno, te da se sastoji iz dva dela, eksperimentalnog i teorijskog kada takmičari rade zadatke.

Uz to što je ekipa Srbije sastavljena od izuzetnih mladih fizičara koji su već osvajali nagrade na međunarodnim takmičenjima, srpski tim privući će pažnju i zbog toga što se u njemu sada nalaze dva para blizanaca.

Inače, Bogdan i Novak Stanojević su ove godine završili specijalizovano odeljenje za darovite fizičare u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu. Juna su postali student Fizičkog fakulteta u Beogradu.

“Naša velika ljubav je astrofizika, a za bilo kakav ozbiljan rad iz asteofizike potrebno je mnogo fizike tako da studiranje fizike ne zatvara vrata astrofizike nekad u budućnosti ako to budemo hteli da izučavamo”, dodaju braća Stanojević.

Bogdan i Novak Stanojević su redovno osvajali nagrade na međunarodnim takmičenjima. U Argentini su na Naučnoj olimpijadi osvojili srebro i bronzu. Potom su na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije u Indiji ponovili uspeh iz Agentine i u Niš se vratili sa srebrnom i bronzanom medaljom. Na već pomenutoj Olimpijadi iz fizike u Indoneziji obojica su osvojili srebrne medalje. Novak je osvojio srebro i na rumunskom masteru iz fizike, a Bogdan bronzu na Olimpijadi iz astronomije na Tajlandu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com