Društvo

Oni znaju sve o fizici, ali i kako se osvajaju medalje

Na svetskom takmičenju iz fizike održanom od 6. do 13. jula u glavnom gradu Poljske Varšavi, tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju. Njihova medalja je sada sjajnija od zlatne jer  se tim iz Srbije posle tri decenije čekanja sa ovog takmičenja vraća sa medaljom. Kažu vredeo je svaki munut truda koji su uložili pripremajući se za takmičenje.

U timu koji je treći u svetu na takmičenju iz fizike bili su Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković iz niške gimnazije “Svetozar Marković”, Gaja Brakus iz novosadaske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Trstenika.

“Kada smo saznali da smo treći u svetu, da smo dobili bronzanu medalju, bili smo više nego iznenađeni”, kaže Dušan Igić. “Svima nama je ovo prva internacionalna medalja i baš smo bili nekako srećni i ponosni zbog toga, kao da se ceo trud isplatio, jer je takmičenje vrlo zahtevno, a pripreme traju godinu dana.  Čini mi se da su čak i organizatori bili srećni što se medalja našla baš u našim rukama. Svi u timu su bili prezadovoljni jer su bolji od nas bili samo timovi iz Singapura i Nemačke. Takmičari iz Singapura već tri godine zaredom osvajaju prvo mesto na ovom takmičenju, pa je i sada to bilo očekivano, a Nemačka se baš dobro pripremila ove godine i eto druga je”, kaže Dušan.

Ovaj mladi niški maturant, od oktobra i brucoš, zaljubljenik je u fiziku kao i ostali članovi tima i kaže da  mu nije palo teško da sate, dane i mesece provede pripremajući se za takmičenje koje je pravi izazov za sve one koji su posvećeni fizici.

Foto: V. P.

“Zadaci za ovo takmičenje se pojave 1. avgusta, a radi se o 17 zadataka, odnosno 17 problema koje treba rešiti. Svi zadaci su potpuno novi. To znači da nigde ne možemo da pronađemo rešanja na internetu, a mi imamo celu godinu da radimo na rešenju tih zadataka. Samo  takmičenje je debatnog karaktera gde jedan tim kritikuje, drugi brani rad, jedan deo tima sumira rezultate. Vrlo je  bitno i to da je takmičenje na engleskom jeziku, a to znači da se od nas zahteva i dobro poznavanje engleskog”, objašnjava Dušan.

Zanimljiv je i podatak da su čak tri takmičara u timu učenici Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu. Doduše Dušan Igić i Aleksandra Petković, koja je iz Zajačara, su maja završili gimnaziju kao maturanti specijalizovanog odeljenja za darovite fizičare, dok je Vojin Ivković učenik trećeg razreda istog odeljenja. I ostala dva takmičara su još srednjoškolci. Do državnog tima koji je Srbiju predstavljao u Poljskoj prošli su svi dug takmičarski put na kome su izabrani oni najbolji.

“Prvi nivo je dopisni nivo zadataka koji su izašli 1. avgusta, onda se biraju najbolji radovi, a njihovi autori se pozivaju na dalje pripreme u Petnici gde se prave timovi od po tri člana. Potom sledi kvalifikacioni nivo gde dalje prolaze samo tri tima. Oni se takmiče na engleskom jeziku i najbolja ekipa dobija zeleno svetlo za svetsko takmičenje, a stručni timovi izaberu još dva takmičara koji će ući u tim”, objašnjava Dušan.

On dodaje da nije slučajno da su tri učenika upravo iz niške gimnazije i da je to povezano sa planom i programom koji oni imaju u specijalnom odeljenju, a u kome ima dosta laboratorijskih vežbi.

“Dosta vremena smo proveli na Prirodno-metematičkom fakultetu gde smo radili ekperimente, a ovo takmičenje je upravo eksperimentalnog tipa. To je svakako uticalo i na naš rad i na naš rezultat”, dodaje Dušan.

Fizika je za Dušana velika ljubav još iz osnovne škole.

“Fizika sve objašnjava, fizika je svuda oko nas, fizika je opipljiva, sve ono praktično i ona je meni bila najzabavniji premet. To važi za sve članove tima u kome sam bio i ta ljubav je ugrađena i u medalje koje smo doneli”, objašnjava Dušan.

Dušan je sada vlasnik indeksa Elektronskog fakulteta u Nišu, Aleksandra je dobila indeks na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Svako od njih nastavlja svojim putem. Izbori su različiti, ali ima i dovoljno dobrih razloga za to. U svakom slučaju članovi ovog tima su pokazali da znaju da naprave pravi izbor, a da su upornost, rad, trud i vera jedan od najsigurnijih puteva do uspeha.

Voditelji tima srpskih gimnazijalaca dr Jelena Pajović, Ana Vranić, Aleksandra Alorić i Vladimir Večjić kažu da se ponose znanjem koje su naši takmičari pokazali u Poljskoj, a pripreme i učešće na ovom takmičenju ne bi bili mogući bez podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com