Društvo

BRAVO! Olimpijske medalje za Novaka i Bogdana

Petorica srpskih gimnazijalaca ostvario je istorijski uspeh na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi koja je održana u gradu Jogiakarta u Indoneziji. Oni su ukupno osvojili zlatnu i četiri srebrne medalje, među njima i dvojica Nišlija, braća Stanojević.

Zlato na najprestižnijem svetskom takmičenju srednjoškolaca iz fizike osvojio je Dušan Đorđević iz Matematičke gimnazije iz Beograda, što je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama.

Srebrne medalje osvojili: Novak i Bogdan Stanojević iz niške Gimnazije „Svetozar Marković“, Marko Šušnjar i Vuk Radović iz Matematičke gimnazije iz Beograda.

“Domaćini su bili veoma gostoljubivi, a takmičenje je bilo izuzetno teško”, rekao je Novak Stanojević za Niške Vesti.

Bogdan dodaje da je konkurencija bila jaka.

“Ovo je najprestižnije i najstarije svetsko takmičenje iz fizike. Učestvovalo je 400 učesnika iz 86 zemalja”, kaže Bogdan Stanojević za naš portal.

Stanojevići se u Niš vraćaju 26. jula.

Ovi uspešni fiičari otputovali su na olimpijadu u pratnji vođa tima iz Društva fizičara Srbije – profesora dr Božidara Nikolića sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i profesora Veljka Jankovića sa Instituta za fiziku iz Zemuna.

Ovakav uspeh srpskih đaka ostvaren je samo još u Padovi, Italija, 1999. godine.

Tim Srbije učestvovao je na olimpijadi zahvaljujući podršci NIS-a I KPMG Beograd, koji je za sve olimpijce obezbedio avionske karte za takmičenja, kotizacije i prateće troškove.

Na svetskom takmičenju iz fizike naši učenici su do sada osvojili šest zlatnih, 27 srebrne i 55 bronzanih medalja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com