Društvo

Nišlije trijumfovale na prestižnom pravnom takmičenju u Lisabonu

Polaznici Pravosudne akamedije  iz Niša, Gala Bogosavljević, Jelena Mihajlović i Luka Anđelković, prvi su u Evropi na Themis takmičenju u Lisabonu, koje je od 6. do 10. decembra organizovala Evropska mreža za trening sudija. Buduće niške sudije takmičile su se sa timovima iz osam evropskih zemalja i jednoglasnom odlukom žirija proglašene najboljima. Mentor tima bila je Gordana Pavlović, sudija Apelacionog suda u Nišu.

Na ovom prestižnom evropskom takmičenju u Lisabonu su se takmičili tročlani timovi iz Nemačke, Francuske, Bugarske, Rumunije, Češke, Portugalije, a Srbija je imala dva tima,iz Niša i Beograda. Prvo mesto je, jednoglasnom odlukom žirija, pripalo niškom timu, dok su drugo i treće mesto zauzeli timovi iz Nemačke, odnosno Rumunije.

 

U veliko finale, koje je održano u Lisabonu, Gala, Jelena i Luka su se plasirali nakon što su pobedili u polufinalu koji je letos održano online. Gala Bogosavljević kaže da je najteže bilo pripremiti se za takmičenje, jer je rok od dobijanja teme do odlaska u Lisabon bio svega dve nedelje. Takmičenje se odvijalo na engleskom jeziku.
“ Teme su bile kompleksne, sa pozivanjem na međunardne pravne standarde, što je uključivalo poznavanje prava kako Evropske unije, tako i Saveta Evrope. Pošto naša zemlja još nije u Evropskoj uniji, to je bio teren za koji smo morali da se spremamo, kazala je Gala Bogosavljević za Srbija Vesti.
Timovi su morali da odgovore na nekoliko zadatih tema, a tiču se savremenog društvenog trenutka; kako sudije treba da se ponašaju na društvenim mrežama, da li mogu da budu „prijatelji“ sa strankama u postupku, šta smeju da „lajkuju“ i slično. Zatim, kršenje pretpostavke nevinosti i krivična odgovornost za mišljenje u presudi od strane sudija.
„Najteži deo je bio kada smo zajedno, svi timovi, bili zatvoreni na osam sati, a trebalo je da rešimo hipotetički slučaj koji je sadržao preko 10 savremenih, pravnih problema, uz uključivanje međunarodnih pravnih standarda“, ističe Bogosavljević.
Sudsko veće su činile „zvezde“ evorpskog pravosuđa, a predsednica žirija bila je Fransoaz Tulkens, zamenica predsednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, gde je kao sudija radila četrnaest godina.
 „Pobeda nam je značajna jer u timovima nisu bili samo polaznici Pravosudnih akademija, već i izabrane mlade sudije. Posebnu zahvalnost dugujemo našoj mentorki, sudiji Gordani Pavlović, sa kojom smo uspeli u tom kratkom roku od dve nedelje da postignemo uspeh na ovom preciznom i cenjenom takmičenju“, istakla je Gala.
Buduće uspešne sudije su se u nedelju, sa peharima, vratile iz Portugalije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com