Društvo

“Bi(g) bang – od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu”

Povodom dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku Astronomsko društvo ”Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje o kosmološkim otkrićima koja su ovogodišnjim lauratima donela Nobelovu nagradu za fiziku. U četvrtak, 12. decembra, sa početkom u 20 časova, biće održano predavanje: “Bi(g) bang – od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu”.

Predavač će biti dr Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

“Na predavanju će biti dat kratak pregled teorijskih i eksperimentalnih dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir. Posetioci predavanja upoznaće se dorpinosom Džejmsa Piblsa, jednog od trojice ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, formiranju standardnog kosmološkog modela i boljem razumevanju istorije svemira. Takođe, posetioci če saznati kako je svemir nastao i kako se razvija, od prvog delića sekunde pa do današnjeg dana, skoro 14 milijardi godina kasnije”, kaže dr Milan Milošević.

Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

“Ovo je drugo predavanje povodom dodele ovogodišnje Nobelove nagrade. Prošlog četvrtka profesor dr Dragan Gajić održao je predavanje o otkriću prve ekstrasolarne planete oko zvezde slične Suncu. Za ovo otkriće dodeljena je druga polovina ovogodišnje Nagrade za fiziku”, dodaje Milošević.

Ova predavanja organizuju se u okviru projekta „Apolo na mreži” koji realizuje AD Alfa uz podršku Centra za promociju nauke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com