Društvo

Novo zeleno predavanje: “Rešenje je u meni, rešenje je u tebi”

„Rešenje je u meni, rešenje je u tebi" nova je tema serije zelenih predavanja kojom će se baviti u utorak, 9. aprila od 13 časova. 

Predavanje je deo ciklusa „Zeleni kutak znanja” koje zajednički organizuju EU info kutak Niš i Centar za promociju nauke Beograd.

Predavanje u prostorijama  EU info kutka u Niš (Vožda Karađorđa 5) održaće dr Davor Končalović sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Predavanje istražuje energetsku tranziciju, naglašavajući ulogu društvenih nauka, na prvom mestu psihologije, u postizanju održivijeg, boljeg i pravednijeg društva.

Centralna ideja je da je sam čovek ili njegovo ponašanje jedina prepreka koja ometa prelazak na održive izvore energije.

U tom smislu, predavanje će pokušati da odgovori na pitanje kako se uvidi iz psihologije mogu koristiti za prevazilaženje pomenute prepreke tj. kako nam spona između društvenih i tehničkih nauka može biti od pomoći.

Prisustvo predavanju je besplatno. Svi zainteresovani potrebno je da popune prijavni formular, najkasnije do 8. aprila u 17 sati ili do popunjavanja kapaciteta.

Link za prijavu OVDE.

Davor Končalović radi kao vanredni profesor na Katedri za energetiku i procesnu tehniku Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Zanima ga edukacija, održivi razvoj, pitanja energije, obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost, učešće građana u energetskoj tranziciji kao i kontekst i šira slika društva u kojem će se odvijati energetska tranzicija.

Član je energetske zadruge Elektropionir.

Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija koja se bavi promocijom i popularizacijom nauke i tehnologije.

Misija CPN-a jeste da premosti jaz između nauke i društva okupljajući relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija, a jedan od važnih ciljeva jeste širenje naučne pismenosti u najširim slojevima društva.

Centar organizuje veliki broj izložbi, predavanja, panel-diskusija i drugih interaktivnih događaja na različite teme i namenjenih svim uzrastima.

Objavljuje časopis Elemente i druga naučno-popularna izdanja, i učestvuje u raznovrsnim međunarodnim projektima i saradnjama.

CPN takođe koordinira Mrežom naučnih klubova, koja broji 15 jedinica, uz učešće u Mreži „mejkers labova” kojih je trenutno12.

CPN je poznat po svojoj međunarodnoj saradnji i u tom pogledu smatra se regionalnim liderom u Jugoistočnoj Evropi.

Trenutno je partner u osam H2020 projekata, na jednom projektu Kreativne Evrope i JRC-a, i četiri Erasmus+ projekta, tako da je dosad učestvovao na ukupno 32 projekta koje je finansirala EU.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com