Društvo

Balkanijada pred vratima, para za put nema…

Učenici niške Gimnazije „Svetozar Marković“ nakon odličnih rezultata na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi ostvarili su pravo na učešće na Balkanijadi koja se 24. juna održava u Rumuniji.

Odlično je bilo i ove godine u sva tri dana takmičenja. Ovogodišnji tekst bio je više prilagođen Balkanijadi”, kaže Igor Eskić, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” koji je lane predstavljao Niš na Balkanijadi koja je tada održana u Sloveniji.

Osim Igora za put u Rumuniju spremaju se još dvojica njegovih drugara, učenik prvog razreda ali i drug iz razreda.

Ovo je meni treća godina kako se takmičim i veoma se radujem ovogodišnjem učešću. Geografija je interesantan sistem nauka , jer predstavlja jedinstvo različitih disciplina, pa se od učenika zahteva fokusiranje na različite stvari”, kaže Nemanja Kutlešić, đak treće godine niške Gimnazije “Svetozar Markovic” koji se već godinama takmiči i iz poznavanja biologije.

Nacionalna geografska olimpijada održava se već četvrtu godinu zaredom a broj takmičara je sve veći. Konkurencija je svake godine sve ozbiljnija, kažu ovi mladi gimnazijalci koji u knjižicama broje samo petice. Ove vredne đake sprema profesorka Milena Simonović, koja kažu njeni učenici nije stroga ali zahteva da se vežba i radi.

“Balkanijada se održava u Rumuniji, sva tri testa  su na engleskom i traje sedam dana. To su pismeni, praktični i multimedijalni deo testa. Mi smo spremni i ja očekujem dobar plasman”, kaže Eskić.

Prošle godine niški gimnazijalci imali su problem da prikupi dovoljno sredstva da ovi đaci otputuju u Sloveniju. Odlukom Gradskog veća Grad Niš pomogao je i učenicu su lane učesvovali.

Još uvek se ne zna ko će da finansira ovogodišnji put ovih uspešnih učenika na Balkanijadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close