Sport

INOVACIJA NIŠKOG STUDENTA Vežbači u teretani proizvodiće struju

Student Marko D. Živanović (23) osmislio je projekat “Teretana kod Tesle“ u kojem oni koji vežbaju na spravama sami proizvode struju.

Na ovaj način računi za struju teretane bi bili niži, a takođe i članarina. Realizacija ne košta mnogo, tvrdi Živanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu, „a može biti od višestruke koristi“.

– Išao sam ulicom i razmišljao o kinetičkoj energiji koja se stvara kretanjem ljudi. Setio sam se da teretane već usmeravaju kinetičku energiju i da bi tu bilo najbolje postaviti hvatače energije, odnosno generatore. Uvideo sam da je ta tehnologija nedovoljno razvijena u svetu i da imamo jedinstvenu priliku da postanemo napredniji od drugih – priča Marko.

teretana 01
Okreću pedale i prave struju: Vežbači u teretani (Foto: Profimedia)

Kaže da je mnogo razloga za pokretanje ovakvog projekta, jedan od bitnijih je taj što želi da fakultetima i studentima omogući praksu.

– Prakse su očajne jer nemamo puno firmi u zemlji, ali rad na projektima može da pojača samopouzanje studenata i da ih inspiriše da pokrenu projekte i ostanu da rade u Srbiji. A sam cilj projekta je da sakupljanjem energije u teretanama smanjimo cenu vežbanja i da ako neke teretane budu mogle da proizvedu i više struje – osvetlimo parkove.

Opširnije na Blic.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com