Društvo

Kamen temeljac za “Novi Niš”!

Sutra se postavlja kamen temeljac za izgradnju “Novog Niša” na prostoru nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji”. Kreće se sa gradnjom stmbenih objekata, a deo njih ide Vojsci. Iako je američki investitor “Clean Earth Capital” kupio ovu zemlju još 2011. godine, početak radova je odlagan do sada. Rok za završetak produžen je do 2021. godine.

Pribavljene su dozvole za gradnju na nešto više od 2 hektara od ukupno 15, čulo se na sednici gradskog veća.

“Stari ugovor je predviđao da se do 2016. godine isporuče stanovi Ministarstvu odbrane. Novi aneks između Grada i Ministarstva precizira da će prva isporuka stambenog prostora njima početi 2018. godine”, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

Vojsci treba da bude isporučeno ukupno 21.000 kvadrata i to 4000 prve dve godine, 8000 kvadrata do 2020. i preostalih 5000 metara kvadratnih 2021. godine.
Kako su najavili, biće i novih bankarskih garancija za završetak projekta. Stara garancija je iznosila 10 miliona evra, a tolika će biti i nova, navode.

“Garancija će biti naplativa 2021. godine. To je rok u kome oni moraju da privedu zemljište nameni i da isporuče stanove Ministarstvu odbrane”, kaže Perišić.

Marta 2012. godine je potpisan prvi ugovor sa investitorom i poslednje 4 godine nije bilo moguće završiti pripreme i papirologiju za tako ogroman projekat, navode. “Novi Niš” imaće 106.000 kvadrata stambenog prostora, veliki tržni centar, bolnicu i univerzitetski centar.

“Mislim da je to bilo nemoguće uraditi, krenuti u pripremne radove, u rušenje svega što je na tom prostoru. Znam da se investitor žalio na inertnost i nemogućnost dobijanja planova kasarne zbog postojanja podzemnih instalacija. Investitor je i sam imao svoje usporenje u dinamici, ali sada su stvoreni svi uslovi za uspešan završetak projekta”, rekao je gradonačelnik Niša.

Ostaje još da Grad potpiše ankes ugovora sa investitorom, dodaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com