Kultura

Izložba slika povodom 10 godina rada Niš Art Fondacije

U galeriji “Srbija”, u sredu 27. januara u 19 sati, svečano će biti otvorena izložba slika Niš Art Fondacije (NAF). Otvaranjem izložbe, ova neprofitna organizacija obeležiće deset godina postojanja i rada.

“Talenat je vrednost najveća na svetu“, govorio je veliki slikar Radovan Lale Đurić. On je svoju uspešnu, slikarsku karijeru ostvario u Americi, a u Srbiji je 2005. godine, uz podršku “Filip Morisa”, osnovao Niš Art Fondaciju (NAF) u želji da afirmiše mlade srpske stvaraoce. Te godine raspisan je prvi konkurs za likovne umetnike kojima je, na taj način pružena šansa, nada i poštovanje.
Na konkurse za nagradu “Mladost” za crtež, sliku, grafiku i skulpturu stizalo je godišnje od 1000 do 1500 radova, a umetnici su bili starosti od 18 do 35 godina. Nagrade su novčani iznosi od tri, pet i deset hiljada evra. Iz NAF-e podsećaju da su tokom deset godina dodeljene trideset i tri nagrade, organizovano preko 25 izložbi sa preko 500 izloženih dela.lale
Uz Laleta Đurića, koji je preminuo pre dve godine, osnivači Niš Art Fondacije bili su i Olja Ivanjicki, Neda Arnerić, Jovan Ćirilov, Gordana Suša, Tihomir Trivunac, Rada Đuričin, dr Đorđe Lalošević, dr Dragoš Stojanović, Mihailo Spasović i Borislav Gvozdenović.

Pozivnica Niš Art Fondacija 27 januar Niš
Mada je Niš Art Fondacija fokusirana na mlade umetnike, imala je i niz zapaženih akcija: osnovala ili opremila više galerija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, organizovala izložbu svetskog ranga “Leonardovi kodeksi i mašine”, izložbu Paje Jovanovića “Između estetike i života”, akciju “Humanost u boji” (oslikavanje bolnice u Nišu), konkurs za dizajn nameštaja, konkurs i produkciju pozorišnih predstava, donirala muzičku i umetničku školu u Nišu i organizovala oslikavanje murala u gradu .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com