Stari Niš

Radio Niš, kuća u kojoj je pre jednog veka spavao kralj…

Kuća Popića – kasnije zgrada Radio Niša smeštena je u nekadašnjoj kući poznatog niškog trgovca Jovana Popića, u ulici Lole Ribara 7.

Popić, kao jorgandžijski trgovac, zajedno sa bratom Đorđem, imao je više dućana u Nišu. Feliks Kanic navodi, oko 1890. godine, u Nišu braću Popić kao već specijalizovane trgovce, koji svoju manufakturnu robu prodaju samo na veliko.

Izgradnja

Kuća Popića podignuta je 1900. godine. Na osnovu podataka iz tapije od 28. novembra 1900. godine, kuća je posedovala 14 odeljenja sa kupatilom i tri odeljenja u suturenu, kao i veliki podrum.

Upisana je u ulici Gospodskoj, sada Lole Ribara, sa graničnim međama: “od istoka sa lica ulice(30,45 m.); od zapada do kućnog placa g. Đoke Jovanovića, doktora iz Beograda (27,40 m.); od severa do kućnog placa g. Đorđa M. Popića, trg. ovd. (37,30 m.), a od juga do kućnog placa g-đe Perside, žene Koste Markovića, ovde (31,80 m.)”.

Tvorac ovog veoma lepog objekta nije poznat. Zabeleženo je samo da su ovu kuću podizali italijanski majstori, zaostali u Nišu iz vremena gradnje železničke pruge Beograd – Niš 1884. g.

radio nis 01
Foto: Milan Novaković

Zanimljivosti

Kuća Popića je bila veoma poznata u gradu i van njega po mnogim prijemima domaćina i njegovom velikom gostoprimstvu. Kada je 1903. godine ministar inostranih poslova carske Rusije grof Lamsdorf boravio u Srbiji, ugošćen je, zajedno sa srpskim ministrom Vasom Antonijevićem, u kući Popića, u kojoj je i noćio. Vrativši se u Rusiju, grof Lamsdorf obavestio je i cara Nikolu ll o gostoprimstvu Popića. Car je tada Popiću, u znak zahvalnosti, poslao svoju i kraljičinu sliku, srebrni pehar i veliku zdelu sa kašikom, ukrašenu dragim kamenjem, izrađenu ručno u “ruskom stilu”.

Istorija

Period Prvog svetskog rata

Za vreme Prvog svetskog rata, kada je Niš bio ratna prestonica Srbije, u kući Popića, od 24. oktobra 1914. do 20. oktobra 1915. godine, bio je smešten kralj Srbije Petar Karađorđević.

Tada je ova zgrada, čitavu godinu, bila stecište i političkog i kulturnog života Srbije.

Period Drugog svetskog rata

Po završetku Drugog svetskog rata, tokom 1944-1945. godine, ovde je najpre bio smešten Zavod za izradu zavoja i ranjenike, a 1946. vojna kulturno-prosvetna grupa. Između 1947. i 1950. godine bili su smešteni Internat za nezbrinutu decu, Dom učenika u privredi i Sreska milicijska stanica. Konačno, od 1950. godine ovde je smeštena Radio-stanica Niš, koja je i sada u ovoj zgradi.

Godine 1959-1960. dograđen je drugi sprat u istom stilu za potrebe Radio-stanice, po projektu niškog arhitekte Bore Spasića.

radio nis 02
Foto: Milan Novaković

Arhitektura

Kuća Popića građena je u stilu neorenesanse, sa bogato ornamentisanom fasadom u dubokom granitnom reljefu. Ona je obeležje kulturnog progresa mlade niške buržoazije na početku XX veka, a istovremeno i želje za izjednačavanjem sa razvijenim sredinama.

Spomenik kulture

Kao vredni arhitektonski i istorijski objekat, zgrada Popića stavljena je 1983. godine pod zaštitu zakona.

uz veliku zahvalnost Gospođe Gordane Milićević

Autor Fotografija:
Milan Novaković

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com